Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två bröder häktade misstänkta för mord

Uppdaterad
Publicerad

Både 35-åringen och hans 31-årige bror häktades på sannolika skäl misstänkta för delaktighet i mordet på Lisa Holm.

Klockan 13 på tisdagen startade den första häktningsförhandlingen av tre gällande de två bröder och en kvinna som misstänks för inblandning i mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Först ut i förhandlingen var den yngre av de två misstänkta bröderna. Tingsrätten beslutade att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för delaktighet till mord på 17-åriga Lisa Holm. Mannen beläggs också med restriktioner.

När den misstänkte 31-åringen fördes in i tingsrättens säkerhetssal av två poliser bar han handfängsel och såg trött och sammanbiten ut. Mannen var kortklippt och klädd i svart.

Nekar till brott

Åklagaren yrkade på att 31-åringen ska förklaras häktad för mord som ska ha skett någon gång mellan den 7:e och 12:e juni. Enligt åklagaren ska det finnas risk för att den misstänkte avviker eller håller sig undan straff och att det finns risk för att han ska förstöra bevis och fortsätta sin brottslighet.

Den misstänkte mannen förnekar brott och hans advokat Henrik Gallus bestred häktningen.

Mannens offentliga försvarare Thomas Örth var förhindrad att närvara vid dagens häktningsförhandling, i stället hade den misstänkte mannen med sig advokat Henrik Gallus.

Under förhandlingen var åklagare Lars-Göran Wennerholm på plats och poliskommissarie Lars Johansson satt med som bisittare.

Efter cirka 20 minuter beslutade tingsrätten att den fortsatta förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

Kvinnan nickade till svar

Vid 15.45 på eftermiddagen inleddes häktningsförhandlingen mot den 34-åriga kvinna, som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Hon såg blek och trött ut när hon fördes in i rättssalen. Hon var väldigt tystlåten och ville först bara nicka till svar på åklagarens frågor.

– Min klient förnekar brott och hon bestrider häktning och restriktioner, sa advokat Peter Falck när förhandlingen inleddes.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkade att kvinnan skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Tingsrätten beslutade dock att kvinnan skulle häktas skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, mellan den 7 och 12 juni i Blomberg. Det är alltså en lägre misstankegrad än vad åklagaren yrkat på.

Åklagaren ska så fort han bedömer att det finns sannolika skäl meddela rätten det.

Rätten bedömer att det finns risk för att hon avviker eller undandrar sig straff eller försvårar utredningen och det är därför av vikt att hon tas i förvar för ytterligare utredning av brottet.

Kvinnan beläggs även hon med restriktioner och häktningstiden är en vecka.

Äldre brodern misstänkt för mord

Klockan 17.48  började den tredje och sista häktningsförhandlingen när den 35-åriga äldre brodern  fördes in i rättssalen. Åklagaren yrkade att han skulle häktas misstänkt för mord, sannolika skäl.  Mannen förnekade brott. Även den förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Klockan 19.03 meddelade rätten att han häktas på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord på Lisa Holm. Han beläggs med restriktioner och rätten beslutade även om yppandeförbud.

35-åringen såg tagen ut och tittade sig nervöst omkring när han fick beskedet.

Utredningen är i sin linda

Åklagaren var nöjd, men trött efter dagens häktningsförhandlingar.

– De är på sannolika skäl misstänkta för mord, men utredningen är ännu i sin linda, sa vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm till SVT Nyheters reporter på plats i Skövde, Hanna Nyberg, efter sista förhandlingen.

Åtalen mot de båda bröderna ska vara väckta senast 30 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet