Mannen misstänks ha anlagt bränder vid sju olika platser i göteborgsområdet Foto: SVT

Misstänkt mordbrännare häktad

Uppdaterad
Publicerad

Anklagad för att ligga bakom våg av bränder.

Under fredagseftermiddagen häktades den 50-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för sju gärningar. Det gäller fyra fall av grov mordbrand, tre fall av mordbrand och ett försök till mord.

”Han mår dåligt”

När mannens försvarare, Joakim Sjöberg, under häktningsförhandlingen fick frågan vad hans klient säger om händelserna fanns det dock inte mycket att tillägga.

Brandattacker i Göteborg

– Jag har inte fått ur honom så mycket. Han mår dåligt, så mycket kan jag säga.

Vill inte ha advokat

Den misstänkte 50-åringen anser att gärningsbeskrivningen stämmer överens med vad han gjort, och han vill inte ha någon advokat. Rätten ansåg dock att han bör ha en försvarare med anledning av brottets allvarliga art.

50-åringen rullades in i rätten i en rullstol och hade en gul filt över huvudet som gjorde att åhörarna inte kunde se honom.

Det var på torsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till en rad bränder i Göteborg. Polisen kunde snart bekräfta att det fanns ett samband mellan bränderna.

Sju olika bränder

Efter att vittnen kunnat namnge en misstänkt gärningsman kunde en man i 50-årsåldern gripas. Senare under dagen erkände han att han låg bakom alla sju bränderna.

Mannen låg i fejd med bostadsföretaget och skulle enligt uppgift vräkas. Grannar och anställda på Familjebostäder var målet för mannens brandattacker.

En av hans grannar upgger att hon utsatts för långvariga trakasserier av mannen.

– Det är helt horribelt. Jag sover inte på nätterna efter allt som hänt, det bara snurrar i huvudet, säger hon.

Åtal ska väckas senast den 22 juni. Tingsrätten beslutade att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning och en personundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattacker i Göteborg

Mer i ämnet