Prince Hassan Saad Foto: SVT

Han har anmält rasistdåd 37 gånger

Publicerad

Prince Hassan Saads familj i Borås har under flera år blivit utsatta för rasistiska trakasserier och misstänkt mordbrand.
Men trots familjens 37 anmälningar har inte något fall lett till åtal.

Det började på allvar för två år sedan. Då kastade någon in en stor sten genom familjens vardagsrumsfönster. Den var nära att träffa den ena dottern som satt i soffan.

Natten efter blev det ännu värre. En av döttrarna vaknade av ett starkt ljussken. Hon sprang ut och såg en brinnande dunk som satt fast mot väggen. Det brann också i gräset, så dottern ringde snabbt brandkåren som kunde släcka branden. Men det blev en svår tid efteråt.

– Barnen reagerade väldigt, väldigt starkt och var väldigt ledsna. Min dotter hade svårt att sova under ett helt år efteråt. Hon önskade sig att det skulle vara dag i 24 timmar så hon slapp att sova, säger Prince Hassan Saad.

Blivit slagen

Trakasserierna mot familjen har fortsatt. Hassans barn och deras mamma har blivit hotade, både i grannskapet och utanför skolan. En 11-årig dotter har blivit slagen av en vuxen kvinna och upptryckt mot väggen på väg hem från skolan, berättar Hassan.

Och på nätet förekommer grovt rasistiska påhopp. Såhär står det i en flashbacktråd om familjen och i facebookmeddelande till dottern:

”Äckliga parasiter de där bidragsbenranglen. Dumma som spån men sluga som satan ... Köp hem bacon och grislever och kasta in i kärringens brevinkast. Smörj in dörrvredet med grisfett så det luktar ordentligt ... Somalier är som svagbegåvade guldfiskar. Helt dumma i hela huvudet! ... Polisen gör inget för ni är negrer ... era jävla negrer ni kommer ångra er!”

Allt läggs ner

Hassan och barnens mamma har anmält händelserna och hoten till polisen hela 37 gånger, varav ett tiotal i år. Men förundersökningen om misstänkt mordbrand lades ner redan nästa förmiddag. Och de andra utredningarna följer samma mönster.

– Man måste kunna utreda och stoppa sådana här brott. Det är oacceptabelt. Det är så man börjar förlora förtroendet för samhället, säger Hassan Saad.

Hos polisen i Borås uppger Tomas Jansson att man inte kunnat styrka brott.

– Man har gjort bedömningen att det inte går att bevisa vem som gjort brottet, säger Tomas Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

Men i fallet med misstänkt mordbrand la ni ner förundersökningen nästa dag?

– Ja, vi la ner den relativt direkt, men vi gjorde också ett antal utredningsåtgärder för att titta på vad som hade hänt och om vi kunde hitta vilken gärningsman det varit.

Familjen säger att de misstänker en viss person. Är det inte värt att ta in den personen till förhör?

– Jo, det kan man kanske hålla med om när man tittar på ärendet nu efteråt. Visst det hade man kunnat göra. Men här gjorde man bedömningen att man ändå inte kommer kunna leda det här i bevisning.

Ledsen och orolig

Hassan är ledsen och orolig eftersom hans barn utsätts för trakasserier. Och han har svårt att förstå sig på gärningsmännen.

– Vad som gör mig mest upprörd och ledsen är att människor går in i sociala medier och skriver både rasistiska och sexistiska kommentarer om människor. De skulle använda sin tid på bättre sätt, säger Hassan Saad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer