• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: SVT/TT

Facket försiktigt positivt till Geely

Publicerad

Är Geelys intåg i AB Volvo bra eller dåligt, och i så fall, för vem? Ingen vet säkert och åsikterna går isär, men de flesta ser fram emot att följa utvecklingen.

IF Metalls representant i AB Volvos styrelse, Mikael Sällström, är försiktigt positiv.

– Han (Geelys ägare Li Shufu reds anm.) verkar tro på svensk industri och vårt sätt att jobba, men det är baserat på hur han agerat i Volvo personvagnar.

Joakim Kenndal på AB Volvos pressavdelning är diplomatisk.

– Vi kommer behandla Geely med stor respekt och intresserat lyssnande, som vi behandlar samtliga aktieägare.

Togs på sängen

Mitt i julledigheten togs de flesta på sängen av beskedet, så också ledningen i AB Volvo med vd Martin Lundstedt i spetsen. Först kvällen innan offentliggörandet ska det säljande bolaget Cevians vd Christer Gardell ha hört av sig till Volvos vd Martin Lundstedt och berättat nyheten, uppger DI, en nyhet som fick omvärlden att gunga till.

32 miljarder kronor ska Geely ha betalt för 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna, ett överpris på 5 miljarder jämfört med nuvarande aktiekurs.

Väckt uppståndelse världen över

Nu spekuleras det bland experter om Geely på sikt kommer att köpa ut hela AB Volvo från börsen, och om AB Volvo och Volvo Cars nu kommer sammanfogas till en koncern igen. Ingen vet, men affären har väckt uppståndelse världen över. Bland annat steg Geelys aktie på Hongkongbörsen ca 3 procent efter att man offentliggjort sitt delägarskap i AB Volvo.

LÄS MER: ”Jag såg inte det här komma”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo lastvagnar

Mer i ämnet