Livsmedelshandlaren Mikael Ovrell säger till SVT Nyheter Väst att han har drabbats hårt av den organiserade brottsligheten. Han har nu börjat märka varor med DNA-spray för att minska svinnet. Foto: SVT

Handlare har drabbats hårt av organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiken som Mikael Ovrell driver i Kortedala har funnits i 66 år. Många gånger har han varit på väg att ge upp för den organiserade brottsligheten, men nu när märk-dna finns har han bestämt sig för att kämpa vidare.

Han är en av de handlare som börjat med sprayet märk-dna i sin butik för att på det sättet försöka komma åt den organiserade brottsligheten. Något som han och hans personal och även kunder drabbats hårt av under de senaste åren.

– Om det fortsätter stjälas i de här mängderna så finns det ingen lönsamhet kvar i butiken och utan lönsamhet kan inget företag överleva, säger Mikael Ovrell till SVT Nyheter Väst.

Han berättar hur tjuvarna satt i system att skrämma personalen och ibland även kunder när de kommer in i butiken i stora gäng för att stjäla.

– De roffar åt sig hela hyllor med till exempel kaffe eller hela sektioner med tandkräm, säger Mikael Ovrell uppgivet.

De märker nu varor i butiken med sprayen där det finns en unik dna-kod, som ser ut som prickar om man lyser med en lampa på varan som sprayats.

Vill ha en trygg arbetsmiljö

– Jag tror att de som köper stora mängder stöldgods inte kommer att våga göra det på samma sätt och vi har ett gott samarbete med polisen.

Vad hoppas du att det här ska leda till?

– Jag hoppas att den organiserade brottsligheten upphör och att butiken får en trygg arbetsmiljö och blir en trygg handelsplats för mina kunder. De oärliga ska aldrig vinna, säger Mikael Ovrell.

Livsmedelsbutiken som han driver har funnits i Kortedala sedan 1952. På grund av problemen med den organiserade brottsligheten så har han emellanåt funderat på att stänga igen för gott, men han har nu ändrat uppfattning i och med möjligheterna med märk-dna:t.

– Jag har bestämt mig för att kämpa och jag är lojal mot mina kunder framför allt. Jag vill inte svika Kortedala genom att stänga butiken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer