Paret flydde explosionerna och kriget i Ukraina – här anländer de till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När invasionslarmet kom satte de sig direkt i bilen och bara körde. Till ljudet av explosioner. Under torsdagen kom paret Joana Klymenkova och Ollie Klymenkov till Migrationsverket i Kållered.

– Nu behöver vi hitta jobb. Vi litar på gud, kanske är det här vår plats just nu, säger Joana.

Starta klippet för att höra paret berätta om flykten från Ukraina och tankarna om att nu komma till ett helt nytt land.

De kliver ur bussen och tittar sig omkring. Precis som de närmare 100 andra personerna som anländer till Kållered, söder om Göteborg, den här torsdagen har de flytt kriget i Ukraina. Vad som väntar nu, i Sverige, vet egentligen inte någon.

Hon jobbade som översättare och engelskalärare och han med TV-produktioner och reklam i Kiev. På frågan om hur resan varit förändras Ollies blick när han berättar:

– Det är svårt. Jag tänker på dem som stannat i Ukraina, men jag är tacksam för vad ert land och era frivilliga gör, säger Ollie Klymenkov.

Under bilfärden bort från kriget sov de inte på 30 timmar. Resan gick först till Moldavien, sedan genom Rumänien, Ungern och Slovakien tills de slutligen kom till Warszawa i Polen. Där fanns två lila bussar från Sverige.

Frivilliga organiserade

Jimmy Hemmingson fick nog av det han såg och hörde från det invaderade Ukraina. I måndags började resan för honom tillsammans några frivilliga från Västsverige. De fick ihop två bussar packade med insamlade förnödenheter och i varje buss en chaufför, en präst och en krishanterare.

– Jag fick signaler om att det är många med trauma så jag kände att jag ville ha med mig ett krishanteringsteam. Jag började med att höra av mig till min svåger som är präst, säger Jimmy Hemmingsson.

Samtidigt har Jimmy Hemmingsson hållt kontakt med Migrationsverket, som redan tagit emot listor med uppgifter om de ukrainare som ankommer med bussarna.

Vad händer nu?

– Jag behöver landa, men tänker redan nu på nästa resa. För de fantastiska människorna som sitter på bussarna väntar en annan resa, och den hoppas jag att svenska folket är beredda på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.