Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Krypterade chattar avslöjade knarkhärvan – här är meddelanden som skickades

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 400 kilo kokain fraktades till Sverige. Men allt gick inte som planerat för smugglarna. Via krypterade appar som knäckts har polisen kunnat avslöja sambanden i den stora knarkhärvan.

Ta del av några av chattarna i klippet ovan.

Det var under en natt i maj under 2020 som den stora knarköverlåtelsen ska ha skett. Det ska ha varit bestämt sedan tidigare att lastfartyget med 400 kilo kokain ombord ska tanka någonstans i närheten av Danmark och Sverige.

De åtalade personerna får beskedet att fartyget ska tankas ute på havet utanför Styrsö. Två av personerna åker ut med en mindre båt och hämtar upp kokainet. Men allt går inte som planerat. Flera paket tappas i vattnet och flyter senare i land på Styrsö, där öbor upptäcker paketen och gör att fallet uppdagas för polisen.

Göteborg spelade en avgörande roll i den stora knarkhärva som avslöjades i maj 2020. Paket efter paket körs från ett lager i Landvetter till köpare i vart fall Göteborg, Malmö, Stockholm, men troligen till flera andra platser i Norden och delar av Mellansverige.

Kokain påträffas runtom i Sverige

Senare påträffas flera kilo kokain på olika platser i Sverige, bland annat i en lägenhet i Göteborg. Utifrån förpackning, renhetsgrad och stämplar anar polisen ett samband. Men först när den krypterade mobilapplikationen Sky ECC knäcks i Frankrike blir sambandet tydligt.

Åtalspunkterna gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott i olika delar, samt medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Samtliga misstänkta hade inför rättegången förnekat brott. Men under förhandlingen så erkände en av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.