Filmen Ronja Röverdotter spelades in i naturreservatet Sörknatten. Foto: TT/Lars SkogsbergVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här är filmerna som spelats in i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Att Lars von Trier väljer att spela in sin nya film i Bengtsfors kan vid första anblick te sig lite märkligt. Egentligen sällar han sig bara till en lång tradition av dalsländska filminspelningar. Här följer några av dem.

När det kommer till filminspelningar i Västsverige är det inte ovanligt att Trollhättan står i fokus. Staden som inhyser Film i Väst får se många av Sveriges större filminspelningar. Samtidigt är det inte ovanligt att glansen sprider sig norrut. För i Dalsland har filminspelningar närmast blivit vardag.

Läs mer: Danska provokatören Lars von Trier intar Bengtsfors

Fransk thriller i Ed

Ibland kan det såklart vara extra kittlande. Exempelvis när ett internationellt projekt kommer förbi. Som den franska skräckfilmen Into the Forest som spelades in utanför Ed.

Into the Forest (org. Dans la forêt) är en thriller om bröderna Tom och Benjamin som åker till Sverige för att hälsa på sin pappa. I samband med det får Tom en vision om att något hemskt kommer att hända. Visionen sätter upp scenen för de märkliga hemskheter som sedan ska följa.

Filmen spelades in i skogarna runt Ed, Bäckefors och på Kroppefjäll under sensommaren 2015.

Astrid Lindgren och Tage Danielsson med skådespelarna Hanna Zetterberg som spelar Ronja och Dan Håfström som spelar Birk. Foto: TT

Ronja sprang i dalsländsk skog

Det finns en längre tradition av filminspelning i Dalsland och mycket är såklart kopplat till naturen. När inspelningarna av Ronja Rövardotter startade i början av 80-talet fick barnen springa omkring i naturreservatet Sörknatten som ligger mellan Åmål och Bengtsfors. Ett område med kuperad terräng och träd som är över 300 år gamla. En riktig sagoskog alltså.

– Det har väldigt mycket känslan av ett vildmarksområde. Bergsformationen Sörknatten består av kvartsit, så toppen ser ut som att den är snötäckt mitt i sommaren. Den har en alldeles vit färg, säger Tord Wennerblom, biolog på länsstyrelsen.

Värmländska komedier

Det verkar finnas en typ av film som Dalsland tycks oväntat bra att stå som fond för. Nämligen svensk småbygdskomedi. Inte minst om filmen egentligen ska utspela sig i Värmland.

Ett exempel är Smala Sussi där Tuva Novotny spelar huvudrollen i en värmländskt färgad gangsterkomedi. Filmen utspelar sig i den fiktiva småstaden Bruket men är i själva verket inspelad i Bengtsfors och till viss del Billingsfors.

Bland övriga komedier som spelats in i Dalsland finns Josef Fares Kopps som handlar om hur det lokala poliskontoret i Högboträsk kan tvingas att läggas ner på grund av bristen på brott vilket får poliserna att ta saken i egna händer. Filmen är i huvudsak inspelad i Bäckefors.

Även Bröllopsfotografen; om kulturkrocken mellan den tidigare fabriksarbetaren, numera bröllopsfotografen, Robin och bröllopsgästerna på en finare tillställning på Djursholm. Delar av filmen är inspelade i Billingsfors och i Ödeborg i Färgelanda kommun.

Billingsfors fick också stå som scen för Mårten Klingbergs dramakomedi Offside om Stenfors fotbollslag som efter att ha störtdykt i seriesystemet nu ska räddas av den engelske fotbollsstjärnan Duncan Miller.

Äldsta filmen och dokumentären

Andra filmer som kort kan nämnas är Welcome to Järbo State. En dokumentär av Annelie Olsson om socknen Järbo i Färgelanda kommun som visades på filmfestivaler runt om i världen från 2012. Filmen plockades sedan upp av SVT.

Äldst på listan över filmer inspelade i Dalsland är kanske stumfilmen Bröllopet i Bränna. En stumfilm från 1926 av regissören Erik A. Petschler om den hetlevrade bonden Emanuel vars mor Ingrid vill att han ska gifta sig med sin kusin Maja Sofia. Filmen spelades delvis in i Dals-Ed. 

…Men inte Fucking Åmål

Samtidigt är den film som nog flest människor förknippar med film i Dalsland inte inspelad här. Lukas Moodyssons succé, ungdomsfilmen Fucking Åmål, är nämligen i huvudsak inspelad i Trollhättan. Detta alltså trots att den har en Dalslandsort i titeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter