Adam Abdulahi och Ahmed Warsame dömdes till livstids fängelse för masskjutningarna vid Vår krog och bar 2015 Foto: Polisen

Här är männen som genomförde masskjutningen på Vår krog och bar

Uppdaterad
Publicerad

En spåddes en lysande fotbollsframtid, en annan fick träning av Försvarsmakten och hade bra betyg i skolan. En tredje var bostadslös. Männen bakom skjutningen på Vår krog har olika bakgrunder, med en gemensam nämnare. De är uppväxta i norra Biskopsgården eller har kopplingar dit.

Totalt sju personer dömdes av hovrätten för den brutala masskjutningen och dubbelmordet i Biskopsgården i mars 2015. Ingen döms dock för mord. Istället döms alla sju för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Detta eftersom att man inte kunnat bevisa vem som höll i vapnen inne på krogen.

Adam Abdulahi var den som tros ha införskaffat bland annat polisvästen och lägenheterna där dådet förbereddes. Foto: Polisen
Dubbelmordet på Vår krog och bar

Adam Abdulahi är 28 år och äldst av de tilltalade. Han är dansk medborgare, men har bott i Göteborg i långa perioder. Han har bland annat gått under smeknamnet ”Happy man”.

2011 dömdes han till två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Straffet avtjänades delvis i Danmark.

Knappt två år före skjutningen på Vår krog och bar sköts Adam Abdulahi själv med flera skott. Händelsen inträffade på Väderilsgatan i Göteborg, och han träffades bland annat i magen. Ingen dömdes dock för gärningen.

Abdulahi är den som enligt åklagaren ordnat fram polisvästen, två telefoner, samt flyktbilen. Han var också den som ska ha hyrt de båda lägenheterna som användes för förvaring och förberedelserna inför skjutningen.

Han dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för bland annat två mord och 24 mordförsök. Hovrätten fastställde straffet men ändrade rubriceringen till medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Dessutom bedömdes brottet mot fem av offren för skjutningen inte vara mordförsök, utan framkallande av fara för annan. Och här dömdes Adam Abdulahi för fem fall av medhjälp till framkallande av fara för annan.

Ahmed Warsame var bland annat med och köpte den flyktbil som användes i samband med skjutningen. Foto: Polisen

Ahmed Warsame. Han kallas vanligtvis för Silence, och är 25 år gammal. Enligt egen utsago fick han smeknamnet för att han tycker bättre om att lyssna än att prata.

Han har till och från varit bostadslös. Under flera år bodde han i England men han kom tillbaka till Göteborg i februari 2015, bara en månad innan masskjutningen på Vårväderstorget.

Den 29 mars 2014 sköts han själv i foten i Göteborg. Dagen före hade kompisen Adam Abdulahi skjutits med flera skott.

Silence åkte tillsammans med flera av de andra dömda till Ringön för att hämta den flyktbil som köptes in för att användas efter morden.

I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse för bland annat två mord och 24 mordförsök. Hovrätten fastställde straffet men ändrade rubriceringen till medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Dessutom bedömdes brottet mot fem av offren för skjutningen inte vara mordförsök, utan framkallande av fara för annan. Och här dömdes Ahmed Warsame för fem fall av medhjälp till framkallande av fara för annan.

21-åringen hade bland annat väktarutbildning och fick träning av Försvarsmakten. Foto: Polisen

Väktaren, 21 år gammal. Han är uppvuxen och bor fortfarande i norra Biskopsgården. Han är utbildad väktare och har fått militär utbildning av Försvarsmakten. Han har berättat att han känner flera av de andra sedan skoltiden. Som ung spelade han fotboll, men började senare med kampsport.

Har tidigare dömts för snatteri och hot mot tjänsteman. Han avviker delvis från de andra åtalade då han haft flera fasta jobb och bra betyg från gymnasiet.

Han dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse för bland annat två mord och 24 mordförsök. Han dömdes samtidigt för att ha skjutit ihjäl en man i 50-årsåldern i Brämaregården vid ett helt annat tillfälle – efter händelserna på Vårväderstorget. Hovrätten fastställde tingsrättens straff men ändrade brottsrubriceringen från Vårväderstorget till medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Dessutom bedöms brottet mot fem av offren för skjutningen inte vara mordförsök, utan framkallande av fara för annan. Och här dömdes ”väktaren”för fem fall av medhjälp till framkallande av fara för annan.

Fotbollstalangen är uppvuxen i Norra Biskopsgården. Foto: SVT/Polisen

Fotbollstalangen, 21 år gammal. Han är uppvuxen i norra Biskopsgården och är tidigare dömd för rån, rånförsök, flera ringa narkotikabrott och olovlig körning.

21-åringen var en fotbollstalang och spåddes en lysande fotbollsframtid. Vid sidan av fotbollen hade han också en koppling till organisationen Pantrarna, som skulle verka för upprustning av förorterna, men vars organisation också tidigare innehöll flera personer med koppling till gängkriminaliteten.

I förhör efter masskjutningen vid Vår krog och bar har han berättat att han känt nästan alla de andra tilltalade sedan han var barn.

Inför skjutningarna var det fotbollstalangen som köpte in kontantkort till de telefoner som skulle användas. Efter skjutningen har han själv blivit utsatt för mordförsök.

Han dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse för bland annat två mord och 24 mordförsök. Hovrätten valde dock att sänka straffet med två år till 12 års fängelse, med hänvisning till hans ålder, och att rubricera brotten som medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Dessutom bedömdes brottet mot fem av offren för skjutningen inte vara mordförsök, utan framkallande av fara för annan. Och här dömdes ”fotbollstalangen” för fem fall av medhjälp till framkallande av fara för annan.

Bilhyraren, är 21 år och har berättat att han bott i Biskopsgården fram till 2014.

Har dömts för grova brott flera gånger, första gången som 15-åring då han greps för vapenbrott. Han dömdes 2010 och 2014 för grova vapenbrott samt för misshandel och stöld.

21-åringen tros ha varit

Mask av den typ som mördarna använde sig av vid skjutningen Foto: Polisen

den som tillsammans med en annan person från Biskopsgården beställde de karaktäristiska maskerna som användes vid skjutningen.  Han hyrde också den vita Volvo som användes i samband med dådet. Dessutom köpte han in minst två av de skyddsvästar som användes.

I tingsrätten dömdes han till 14 års fängelse för bland annat mord och 24 mordförsök. Dessutom döms han för grovt vapenbrott. Hovrätten fastställde straffet men ändrade rubriceringen till medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Dessutom bedömdes brottet mot fem av offren för skjutningen inte vara mordförsök, utan framkallande av fara för annan. Och här dömdes ”bilhyraren” för fem fall av medhjälp till framkallande av fara för annan.

En av de dömda tros bland annat ha anlagt flera bränder i anslutning till skjutningen. En man friades dock för samma misstankar. Foto: Polisen

Ytterligare två personer fälldes i hovrätten för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsöken samt för medhjälp till framkallande av fara för annan. En av dem tros ha hjälpt till med att anlägga bränder i en annan stadsdel för att distrahera polisen. Ytterligare en person, en 22-åring friades helt från samma misstankar.

Därför publicerar vi namn på två av gärningsmännen

Vi publicerar namn på två av de män som hovrätten dömer till livstids fängelse för medhjälp till mord i målet som rör attentatet på en restaurang i Biskopsgården, Adam Abdulahi, 28 år och Ahmed Warsame, 25 år.

Både tingsrätt och hovrätt har slagit fast att Abdulahi och Warsame, tillsammans med andra män är skyldiga till dådet. Fem personer har varit direkt inblandade i skjutningen på plats. Men det har inte gått att klarlägga vilka som var inne på restaurangen och avlossade skotten och vilka som var i dess närhet. Ytterligare två har hjälpt till med mordplanerna.

Attentatet på Vår krog och bar är en del i det gängkrig som pågår i Göteborg och som påverkar stora delar av samhället. En av de som sköts ihjäl på restaurangen var en ledargestalt i ett rivaliserande gäng, men de flesta av gästerna hade ingen känd kriminell koppling, inte heller den andre mannen som dödades. Vi bedömer att det finns ett tillräckligt stort allmänintresse för att publicera namn på två av de fällda gärningsmännen då attentatet var så pass uppseendeväckande och gängkriminaliteten har fått en så stor påverkan på samhället. Oskyldig allmänhet drabbas av skottlossningar, den hänger ihop med kriminella drognätverk och tar en stor del av polisens resurser i anspråk.

Vi avstår namnpublicering för tre av de män som rätten bedömer som lika skyldiga till attentatet, men som istället för livstidsdomar får långa fängelsestraff, 12-14 år. Anledningen är deras ringa ålder, 19-20 år vid attentatstillfället. På samma sätt som tingsrätt och hovrätt har tagit hänsyn till åldrarna gör vi det i utgivarhänseende. Vi avstår också namnpublicering för de två personer som bedöms ha hjälpt till i planeringen av skjutningen, men där tingsrätt och hovrätt bedömt att männen inte varit på plats vid själva skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet