Här är regionens utvecklingsplan för Dalsland

Publicerad

Bengtsfors i Dalsland är en av de kommuner i Sverige som har högst andel långtidsarbetslösa, visar senaste statistiken från arbetsförmedlingen. Nu satsar Västra Götalandsregionen på en ny utvecklingsplan för Dalsland – eftersom flera av kommunerna står inför liknande utmaningar.

– Jag tror att den kan bli ett verktyg för Dalslandskommunerna, vi måste hitta nya vägar, säger Stig Bertilsson (M), ordförande kommunstyrelsen Bengtsfors.

Dessutom satsar kommunerna i Dalsland på ett eget högskolecampus, som planeras kunna ta emot elever från höstterminen 2022.

Hör mer om planen och högskolecampuset i klippet ovan.

Regionens plan för Dalsland

  • ”Det goda livet” heter Västra Götalandsregionens nya plan för Dalsland.
  • Ett första steg mot att anta planen har nu beslutats, genom att en person kommer anställas för att samordna planen.
  • Planen innehåller flera förslag, bland annat att göra Dalsland till en testarena för exempelvis ny kollektivtrafik.
  • Rapporten som ligger till grund för planen fokuserar också på hälsa och livskvalitet och på att när man ser till upplevd livskvalitet så är skillnaderna mellan invånare i Dalsland och övriga regionen mindre, än när det exempelvis gäller arbetslöshet och bidragsberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.