Tomas bor mitt i arbetslöshetens högborg: ”Har sökt 1 088 jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Sahar Alrawas och Tomas Emanuelssons historier skiljer sig åt – men de har båda länge sökt jobb. Sahar kom till Sverige 2015 och är utbildad inom hotell och turism. Tomas hade fast fabriksjobb – men har nu varit arbetslös i ungefär tio år.  

– Jag har sökt 1088 jobb, säger han.

Hör Tomas Emanuelsson och Sahar Alrawas berätta om sökandet efter ett jobb i klippet.

Tomas och Sahar är två av 238 långtidsarbetslösa i Bengtsfors, och kommunen ligger på tredje plats i landet när det gäller andelen långtidsarbetslösa. Nära 60 procent av de arbetslösa har varit det i över ett år, motsvarande siffra för landet är knappt 50 procent.

Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland har nu fattat ett första beslut att införa en ny typ av utvecklingsplan för Dalsland, som kallas ”Det goda livet”.

– Vi tycker att det är viktigt att göra något extra för Dalsland, det är ett helt landskap som står inför liknande utmaningar, med en stor andel som lever på bidrag i arbetsför ålder, säger Tomas Ekberg, chefanalytiker på Västra Götalandsregionen och en av dem som skrivit underlaget till planen.

Satsar på eget högskolecampus

Det handlar om en långsiktig plan som är ett samarbete mellan flera aktörer och som införs stegvis, den innehåller flera förslag till satsningar, exempelvis att flytta regionala tjänster till Dalsland och att göra landskapet till en testarena för ny kollektivtrafik. Regionen lyfter också Dalslandskommunernas kommande satsning på ett eget högskolecampus, som planeras öppna nästa år, som en viktig del.

Tomas Ekberg pekar också på att utvecklingen inte är svartvit, när man ser till upplevd livskvalitet så är skillnaderna mellan invånare i Dalsland och övriga regionen mindre.

– Visst finns det problem, som vi måste göra något åt, men den här berättelsen om vad som har blivit en bra plats att leva på har blivit väldigt konstig, man måste inte vara högutbildad och bo i en storstad för att ha ett bra liv, säger Tomas Ekberg.

Långtidsarbetslösheten i Bengtsfors

Bengtsfors

  • 9 722 invånare (mars 2020, SCB)
  • Ligger i Dalsland och tillhör Västra Götalandsregionen

Tre kommuner med högst andel långtidsarbetslösa*

  • Uppvidinge: 63,3 procent
  • Sävsjö: 60,3 procent
  • Bengtsfors: 59,5 procent
  • Riket: 48,9 procent

*Andelen arbetslösa som varit det mer än 12 månader (oktober 2021), Källa: Arbetsförmedlingen.

Så ser totala arbetslösheten ut (okt 2021)

  • Bengtsfors: 9,6 procent (skillnad mot okt 2020: minus 1,9 procent)
  • Västra Götalands län: 6,7 procent (skillnad mot okt 2020: minus 1,7 procent)
  • Riket: 7,3 procent (skillnad mot okt 2020: minus 1,4 procent) 

Fotnot: Siffrorna gäller öppet arbetslösa och sökande inskrivna i program, av personer 16-64 år i den registerbaserade arbetskraften. Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.