Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tillträdande S, V och MP -styret presenterade budgeten för nästa år på tisdagen. Foto: Jesper Johansson/SVT

Miljözoner och frysta arvoden – så ser stadens satsningar ut

Uppdaterad
Publicerad

Välfärd, trygghet och hållbarhet var ledorden när Göteborgs tillträdande politiska ledning presenterade sina satsningar inför nästa år. Man gick också ut med att arvodena för politiker fryses under de kommande två åren.

– I tuffa ekonomiska lägen är det viktigt att de som styr ger förtroende genom att inte höja sina löner, som många andra blåbruna kommuner, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) med en tydlig adress till turerna kring politikerarvodena i Norrtälje som SVT tidigare berättat om.

Politikerna är överens om att skjuta till två miljarder för generella kostnadsökningar.

– Det innebär att nedskärningarna på välfärden upphör, säger Jonas Attenius vid en pressträff på tisdagen.

Målet: Inga utsatta områden 2035

När det kommer till trygghetsfrågor som diskuterats intensivt i staden ligger målet om inga särsklit utsatta områden 2030 fast och inga överhuvudtaget 2035. Man har också en målsättning om att planera 25 000 nya bostäder under den kommande mandatperioden. Det blir också totalt stopp för alla ombildningar till bostadsrätter i staden.

– De borgerligas ombildningsexperiment av hyresrätter ska stoppas och vi ska rädda hyresrätterna, säger Jonas Attenius (S).

Bilar kan förbjudas i centrala stan

På pressträffen berättade också miljöpartisten Karin Pleijel om att ledningen vill utreda hur hela området innanför Vallgraven kan bli helt förbjudna för bensinbilar.

– Vi vill införa miljözon klass tre som införs stegvis. Det är inget som sker 1 januari nästa år, sade hon.

Miljözon klass 3 innebär att endast elfordon, bränslecellsfordon och gasfordon är tillåtna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.