Lördagen den 20 januari uppmärksammas Släktforskningens dag runt om i landet. Foto: TT

Här är släktforskarnas tips till nybörjare

Publicerad

I dag är det Släktforskningens dag. En förening som uppmärksammar det är Trollhättebygdens släktforskare, som gör flera insatser för att locka ”ungdomar under 50 år”.

Trollhättebygdens släktforskare har varit aktiv sedan 1993 och har drygt 300 medlemmar. De anordnar olika evenemang, bland annat kurser i hur man läser gamla handstilar.  På lördagen lär de ut grunderna i släktforskning på stadsbiblioteket i Trollhättan. 

Pia Ahlroth som är sekreterare i föreningen berättar att hennes intresse började väldigt tidigt. 

– Det är onormalt. Det kanske var för att jag umgicks mycket med min mormor, säger hon. 

Vad har ni gjort för att locka ungdomar?

– Vi har haft prova på-dagar under sportlovet. Vi har Öppet hus på måndagar och öppna möten med föredrag. Vi har några enstaka ungdomar i vår förening. Med ungdomar menar jag då under 50 år. 

Inspiration från tv-program  

– Vi upplever att vi har fått fler och fler medlemmar varje gång släktforskningsprogrammet Allt för Sverige har sänts på SVT. För oss nördar är det jätteintressant och vi lär oss mycket av programmet. 

Hur ser du på släktforskningens framtid?

– Vi är jätteglada för teknologin som gör det mycket lättare för oss och sen är det positivt att riksarkivet blir gratis för allmänheten. Vi hoppas också att SVT fortsätter att göra program om släktforskning. 

Släktforskaren Pia Ahlroths tre tips för nybörjare

· Om man har släktingar vid liv är det bra att intervjua dem för att få information om de döda. 

· Att söka på internet. Förr hänvisades man till landsarkivet, det var väldigt svårt, men nu kan man söka i olika register på internet på egen hand. Riksarkivets digitala information blir gratis för alla från och med den första februari.

· Man kan ta kontakt med ett studieförbund eller en släktforskarförening för att gå kurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.