Hör hur Klas Friberg ser på Säpos uppgift. Foto: TT

Regeringen presenterar Sveriges nya Säpochef

Uppdaterad
Publicerad

Klas Friberg blir ny Säpochef efter Anders Thornberg. Han kommer senast från jobbet som regionpolischef för Polisregion Väst.
– Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Anders Thornberg började sitt nya jobb som rikspolischef den 15 februari, därefter har Charlotte von Essen täckt upp som vikarierande chef för Säkerhetspolisen.

På en presskonferens på onsdagen meddelade justitieminister Morgan Johansson att Klas Friberg tar över rollen som Säpochef. Han tillträder den 1 mars.

– När vi skulle välja ny Säpochef var det framför allt två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom hade skaffat sig ett starkt internt förtroende, säger Morgan Johansson.

Vill vara med

Klas Friberg har tidigare varit chef för ordningspolisen och länskriminalen i Västra Götaland, rikskriminalen, länspolismästare i Västra Götaland och nu senast regionpolischef i Väst.

Han säger att han fick frågan om att ta över jobbet som chef för Säkerhetspolisen för två veckor sedan, och motiverar beslutet så här:

– Jag har fått förmånen att jobba inom polisen i 27 år och har alltid känt att alla medarbetare gör ett väldigt bra jobb, de vill och de kan. Jag vill gärna vara med hos Säkerhetspolisen och konstatera samma sak.

Sämre säkerhetsläge

Klas Friberg konstaterar samtidigt att säkerhetsläget har försämrats.

– Hoten mot Sverige är större än vad de varit på många år. Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat vid sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, säger han.

Klas Friberg föddes 1960 och tog juristexamen 1987. Här är hans bakgrund:

2002–2004: Chef ordningspolisen Västra Götaland

2004–2009: Chef länskriminalen Västra Götaland

2010–2013: Chef rikskriminalpolisen

2013–2014: Länspolismästare polismyndigheten Västra Götaland

2015–2018: Regionpolischef polisregion väst

Källa: TT/Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer