Robert Karlsson Foto: SVT

Robert Karlsson axlar rollen som regionpolischef – tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Väst tar över när Klas Friberg går till Säpo.

Under onsdagen meddelar regeringen att Klas Friberg, nuvarande regionpolischef i polisregion Väst, blir ny Säpochef.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Västsverige, tar över Fribergs tjänst, tillfälligt.

– Ja, inledningsvis. Det här kom ganska hastigt så det är naturligt att jag går in. Samtidigt vill jag gratulera Klas Friberg, han är ett utmärkt val som chef för Säpo, säger han.

Flera utmaningar

Tjänsten som regionpolischef kommer att utlysas, och rekryteringsarbetet inleds omgående enligt polisens kommunikationsavdelning.

Robert Karlsson vill inte spekulera i om han kommer att bli kvar på längre sikt. Utmaningarna beskriver han så här:

– Vi har en stabil ledningsgrupp så arbetet flyter på. Det vi fokuserar på och fortsätter att fokusera på är den organiserade brottsligheten. Vi har ett ganska bra läge i Väst när det gäller dödligt våld men vi kan inte släppa på trycket där.

Andra utmaningar är de ökande bedrägerierna.

– Där har vi ett högt anmälningstryck. Det är många som luras, äldre och andra utsatta personer inte minst, säger Robert Karlsson.

Tidigare underrättelsechef

Ytterligare en utmaning är personalstyrkan.

– Vi behöver bli fler poliser för att möta de utmaningar vi står inför. Som det ser ut nu fyller vi inte platserna som finns på polishögskolan så här har vi ett jättearbete framför oss.

Robert Karlsson tar över som tillförordnad regionpolischef från första mars. Robert Karlsson har bland annat tidigare varit chef för den regionala underrättelseenheten inom polisen region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.