”Djurträning är aldrig enkelt, det krävs väldigt mycket tid och tålamod” Foto: Privat

Här är terapihundarna som spelar bowling

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans utgör hundarna Jussi och Gutsi Sveriges första och enda parutbildade och licensierade terapihundspar.

– Djurträning är aldrig enkelt, det krävs väldigt mycket tid och tålamod, men all träning är väldigt rolig, säger Rebecka Svensson.

Det är först när hundarna Jussi och Gutsi får på sig hundtäcket med texten ”hund i arbete”, som de vet att det är dags för jobb. De två hundarna, av rasen springer spaniel, åker nämligen runt i Västsverige med sin matte, tillika arbetsledare Rebecka Svensson, och besöker äldreomsorgen, skolor och LSS-boenden.

Tillsammans utgör hundarna Sveriges första och enda parutbildade och licencierade terapihundspar, vilket innebär att de tillsammans kan ta sig an större grupper och arbeta tillsammans.

Foto: Privat

De är besöks- och terapihundar, läshundar och både tränar och tävlar i lydnad, rallylydnad, nosework, personsök, viltspår och specialsök.

De kan också söka efter kantareller.

– Ibland besöker de barn som tycker att det är jobbigt att läsa inför en vuxen. Det kan vara skönt att läsa för någon som inte dömer, kontrollerar eller rättar en. Det gör inte en hund och det göra hela situationen mer avslappnad, säger Rebecka Svensson.

Bowlar med äldre

Några av arbetsuppgifterna är att besöka äldre på olika boenden. De lyssnar, blir klappade och spelar bowling tillsammans med de äldre. Men de är helt olika individer och föredrar olika sysslor, menar hon.

– Den ena gillar mer att röra på sig och vara aktiv. Det kan vara att någon kastar bowlingklotet mot käglorna, så springer hunden och hämtar bollen och lämnar tillbaka den. Den andra gillar att sitta i soffan och många kanske gillar att klappa och borsta hunden.

Foto: Privat

”Världens bästa jobb”

Hon jobbar på heltid med hundar, vilket för henne är en dröm som blivit sann.

– Jag har märkt hur mycket glädje djuren sprider och ser från alla studier hur mycket hundar kan hjälpa till i en sjukdomsbild och som rehabilitering. Jag har nog världens bästa jobb med världens två bästa arbetskamrater, helt klart, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.