I klippet får du höra mer om hur drönaren ska hjälpa ambulanssjukvården. Foto: SVT

Här är Trollhättans nya drönare – ska rädda liv

Publicerad

Ambulanssjukvården i Trollhättan har fått tillskott – i form av en drönare. Utrustad med hjärtstartare är målet att den ska ta sig fram till ett misstänkt hjärtstopp dubbelt så fort som en vanlig ambulans.

Förra året installerades tre drönare, två i Göteborg och en i Kungälv, som utrustats med hjärstartare. De är en del i ett forskningsprojektet som leds av Karolinska institutet. I samarbete med SOS Alarm, Västra Götalandsregionen samt drönarföretaget Everdrone har man under fyra månader i fjol studerat drönarna i skarpt läge.

Resultatet från pilotstudien presenterades i veckan. I 90 procent av larmen som drönarna har åkt ut på har de också lyckats leverera sin hjärtstartare.

Drönarna har en arbetsradie på omkring sex kilometer, och nu har turen kommit till Trollhättan att få en drönare till området.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Robin Mashallah, näringslivsutvecklare vid Trollhättans stad.

I klippet kan du höra mer om drönaren i Trollhättan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.