Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur en inspektion av en container i Göteborgs hamn går till. Foto: Magnus Dennert/SVT

Här beslagtar Tullverket olagligt avfall – på väg till Afrika och Asien

Uppdaterad
Publicerad

Gamla kylskåp och trasig elektronik – det letade Tullverket efter i Göteborgs hamn under en riktad insats nyligen. Och man hittade tonvis av farligt avfall som i sämsta fall riskerat att hamna på sopberg i Afrika och Asien.

– Det är viktigt att vi säkerställer att saker som inte är tillåtna att lämna landet inte gör det, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.

Följ med till Göteborgs hamn och se hur en inspektion av Tullverket kan gå till i klippet ovan.

Containrar som fylls med gammal elektronik och skickas från Europa till fattigare länder i Afrika och Asien är ett sedan länge ett känt problem. I bästa fall kan det säljas – i sämsta fall hamnar det på enorma sopberg som skadar både miljö och hälsa för befolkningen som bor där.

Enligt Martin Johansson på Tullverket är det främst småföretagare eller privatpersoner som försöker exportera ner farligt avfall till länder i Afrika eller Asien. Tullens uppgift blir att kontrollera att det som ska fraktas följer europeiska lagar och standarder. 

– Det får negativa konsekvenser för miljön och hälsan för de människor som bor i de länder dit avfallet hamnar, säger Martin Johansson.

Exportförbud eller åtal

Att frakta farligt avfall är olagligt och kan leda till antingen en åtalsprocess för brott mot EU-lagförordningen eller exportförbud, enligt en representant från Länsstyrelsen som också fanns på plats men som inte ville ställa upp på intervju. När det gäller de beslag som gjordes av Tullverket i Göteborgs hamn, inleds nu utredningar.

Enligt Naturvårdsverket kan straffet för att illegalt frakta farligt avfall bli böter eller fängelse.

Antalet stoppade containrar under veckan

Göteborg: Två containrar fick exportförbud och 16 blev stoppade på grund av exempelvis ofullständig dokumentation.

Nationellt: 10 exportförbud och 21 containrar som krävde åtgärd.

Under 2021 tog Tullverket 627 ton farligt avfall i beslag hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.