Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lastfartyget bogseras bort. Foto: SVT

Här bogseras fartyget som blockerade Göta Älv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett lastfartyg som fått motorhaveri blockerat yrkestrafiken i Göta Älv under ett dygn bogseras det tillslut bort.

Vid sex-tiden på måndagsmorgonen fick det stora lastfartyget problem med motorn. Fartyget blev stillastående i Göta Älv under Angeredsbron i Göteborg och gick även lätt på grund till följd av motorhaveriet.

Vid sjutiden under tisdagen påbörjades bogseringen av fartyget mot Göteborgs hamn.

Blockerade yrkestrafiken

– De måste börja med att bogsera fartyget norrut till en plats där det finns utrymme att vända båten, 4-5 timmar räknar man att det kommer ta från dess att det börjar tills att den är helt ur kanalen, säger Sebastian Wigmo, presstalesperson Sjöfartsverket.

Under dygnet som lastfartyget låg stilla blockerades yrkestrafiken i älven och minst tre fartyg blev försenade.

Kustbevakningen inleder förundersökning

Fartygets slutdestination var från början Lidköping, men nu fick hon istället föras till Göteborg för reparation.

Inga utsläpp har skett från fartyget och inga personskador har rapporterats. Kustbevakningen har inlett en förundersökning kring haveriet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det stillastående fartyget drog till sig en del publik. Hör åskådarna vid Angeredsbron: ”Tur att hon inte lagt sig på tvären” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.