Elin, 11, gör sitt livs kallaste dyk – är sannolikt nordens yngsta dykare

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Elin Kolderup Finstad bara är 11 år fyllda har hon redan lyckats ta ett dykarcertifikat och genomfört femtio dyk längs västkusten. Det gör henne med största sannolikhet till Nordens allra yngsta dykare.

SVT Nyheter Väst fick följa med när hon gjorde sitt allra kallaste dyk någonsin.

I familjen är Elin Kolderup Finstad inte den enda familjemedlemmen som har ett dykarcertifikat, utan bland annat hennes pappa och gudfar som dykt i 20 år var en stor inspiration till att hon ens började dyka.

– De två var en stor anledning till att gjorde mitt första provdyk för ett och ett halvt år sedan, det var jätteroligt och sen dess har jag varit helt fast.

”Känns väldigt coolt”

Elin har redan hunnit avklara flera olika kurser inom dykning, och har lyckats ta ett advanced certifikat inom dykorganisationen IANTD (International Association of Nitrox and Technical divers). En bedrift som gör henne till förmodligen Nordens yngsta certifierade dykare med sina 11 år fyllda.

– Det känns väldigt coolt att det nästan bara är jag och att jag är så ung, det kan dock vara lite tråkigt att det bara är äldre personer på dyklägrena, men jag överlever.

Kallaste dyket någonsin

Genom sin instruktör Carina Forsman som driver dykarskola har Elin kunnat ta sitt dykarcertifikat. Foto: Jesper Johansson/SVT

När SVT Nyheter Väst träffar Elin och hennes instruktör Carina Forsman vid Gullmarsfjorden utanför Uddevalla står temperaturmätaren på tio minusgrader. Trots det ska Elin genomföra hennes kallaste dyk någonsin, med målet att titta efter bläckfiskar.

– Jag har aldrig sett bläckfiskar förut så det vill jag gärna se, jag tror att vi kommer lyckas se dem.

Vad är det bästa man kan göra efter ett sådant här kallt dyk?

– Dricka varm O'boy och äta dykbullar, det är bra efter att man har dykt.

Kolla klippet ovan för att se från Elins dyk i Gullmarsfjorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.