Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får ett gäng tonåringar att vara ute varje kväll leta efter gamla julgranar? Det ville reporter Elin Schwartz och fotograf Josefin Marjomaa undersöka i den nya SVT-dokumentären Granungar. Se klipp ur dokumentären här. Foto: SVT

Här eldar unga hundratals granar – ny SVT-dokumentär om grankriget

Uppdaterad
Publicerad

Här eldar ungdomarna hundratals granar i Göteborgs skärgård. I en ny SVT-dokumentär skildras Grankriget och varför unga är ute hela kvällarna för att leta efter – och ta varandras – gamla julgranar.

Vad får ett gäng tonåringar att vara ute varje kväll och lägga nästan all sin fritid i flera månader på att leta efter gamla julgranar? Det ville reporter Elin Schwartz och fotograf Josefin Marjomaa undersöka i den nya SVT-dokumentären Granungar.

Det handlar om en hundraårig och omtvistad tradition i skärgårdskommunen Öckerö, där unga tävlar om att bygga skärgårdens största brasa – påskefyren. 

– Det är en tradition som funnits på många håll i Sverige – men där Öckerö är ett av få ställen där den lever kvar. Traditionen splittrar invånarna och vi ville låta unga berätta sin historia om varför det här är så viktigt för dem, säger reporter Elin Schwartz.

Se mini-dokumentären Granungar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.