Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisens facit efter grankriget och påsken: Påkörd polis, miljöbrott och knivhot

Uppdaterad
Publicerad

En påkörd polis, knivhot och missbruk av nödraketer. Det är några punkter i polisens facit efter grankriget och påskfirandet i Göteborgs norra skärgård. Nu pågår runt 15 polisutredningar. Trots att årets firande varit lugnare än tidigare år så anser polisen att det tar för mycket resurser.

Grankriget är en hundraårig tradition bland öborna i Öckerö kommun. Ungdomar tävlar genom att samla granar som de senare bränner i en stor påskbrasa.

– Ordningsläget kopplat till påsk är fortfarande problematiskt, säger Martin Kallas, kommunpolis i Öckerö kommun.

Inför påsk hade polisen extra resurser på plats och årets firande har lett till runt 15 utredningar om bland annat allmänfarlig vårdslöshet, brott mot lagen om explosiva varor och om knivhot bland unga.

– I år upplevde vi månaderna fram till påsk som något lugnare än åren innan, men det var oroligt under påskveckan och på påskafton, säger Martin Kallas.

Nödraketer skickades upp

Under påskafton skickades bland annat nödraketer upp från fyrplatser.

– Man skickade upp nödraketer trots att man inte var i sjönöd, det gör att JRCC, som har hand om sjöräddning, måste kontakta vakthavande befäl, säger Martin Kallas.

Det förekom också så kallade bangers, smällare, och anmälningar om miljöbrott upprättades efter eldande på en plats utan tillstånd och på en plats som är ett naturskyddsområde.

Polis blev påkörd

Vid ett tillfälle stoppade polisen en person man misstänkte körde alkoholpåverkad. Personen ska då ha kört vidare och en polis blev påkörd av bilens sidospegel.

Man larmades också om en stöld av lastpallar från en blomaffär i Torslanda, ett närliggande område i Göteborgs kommun.

– Fordonet som användes vid stölden har koppling till Öckerö och lastpallar används när man eldar på föreldningsplatser innan påskafton.

Det har pågått i 100 år, varför har man inte lyckats åtgärda det?

– Det är ingen enkel fråga, det krävs att alla delar av samhället hjälps åt och kommer fram till en långsiktigt hållbar lösning och det kanske man inte riktigt har gjort.

Hur länge tror du traditionen fortsätter? 

– Den får gärna fortsätta hur länge den vill, men på ett lite annat sätt, med lugnare ordningsläge och inga brott begångna helst.

Några av de misstänkta brotten efter påsken i Öckerö kommun

  • Kommunhuset och Brattebergsskolan vandaliserades genom att fönsterrutor slogs sönder
  • Efter eldandet på Nordgårdsberget och Hönö-Röd har anmälningar om bland annat miljöbrott upprättats.
  • Missbruk av nödraketer, totalt har tolv skjutits upp trots att ingen varit i sjönöd.
  • Ett fall med en person som körde rattfull och som körde på en polis på påskafton, vilket resulterade i en anmälan om grovt våld mot tjänsteman. Polisen blev påkörd av sidospegeln. 
  • Ett barn/ungdom hotat med kniv på en av föreldningsplatserna
  • Räddningstjänsten släckte en av eldningsplatserna, där elden fortfarande brann och glödde efter att alla påskfirare lämnat platsen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.