Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Villiam, 18, och Samuel, 17 ut på granjakt och se varför de lägger nästan all ledig tid på grankriget – och hur de ser på att traditionen kräver polisförstärkning. Foto: Foto: Elin Schwartz/SVT

Grankriget trappas upp i skärgården: ”Folk tycker det är en vrickad tradition”

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför påsk trappas det så kallade grankriget upp i Öckerö kommun i Göteborgs skärgård. Det handlar om ungdomar som samlar granar för att få till den största påskelden – men traditionen har också baksidor med brottslighet och det är något som splittrar invånarna. Följ med Villiam, 18, och Samuel, 17, ut på granjakt.

Ända sedan jul är 18-årige Villiam och hans kompisar ute nästan varje kväll och letar efter gamla julgranar, precis som många unga andra på öarna i Öckerö kommun. Målet är att använda granarna för att få till skärgårdens största påskeld, eller påskefyr, som det heter här.

– Det är en tävling är det, och vi vill ju vinna. Folk tycker att det här är en så vrickad tradition, säger Villiam Johansson, 18 år.

Att elda på påsk är en gammal tradition, framförallt i Västsverige, och att tävla och samla granar har minst hundra år på nacken. Liknande fenomen har funnits på andra håll i landet genom tiderna, men det är få ställen där den fortfarande lever kvar.

Larmar om våld, hot och skadegörelse

Men traditionen har också en baksida – där kommunen slår larm om våld, hot, skadegörelse när ungdomarna konkurrerar om granar. Kommunen begär polisförstärkning nu under påsken precis som tidigare år och polisen ser också en ökning av bland annat skadegörelse månaderna innan påsk. Det handlar bland annat om hundratals granar som göms och hittas i allt från källare, till brunnar och i skogen.

– Det är ju synd att polisen måste lägga resurser på det här, men jag är också glad att de kommer ut hit för de skapar lite ordning, det gör att det blir mindre skadegörelse, säger Villiam Johansson.

Från Räddningstjänstens sida ser man en positiv utveckling. Tidigare har det varit vanligt med falsklarm och anlagda bränder men de senaste åren har det minskat och hittills i år har man inte fått några larm kopplade till grankriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grankriget i Göteborgskärgård – det här går det ut på. Foto: Polisen

Följ med Villiam, 18, och Samuel, 17, ut på granjakt och se varför de lägger nästan all ledig tid på grankriget – och hur de ser på att traditionen kräver polisförstärkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.