Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hittills i år har vi blivit utringda på flera händelser som handlar om bråk bland ungdomar om granar, och om unga vuxna i bilar som jagar varandra för att ta varandras granar, säger kommunpolisen Martin Kallas. Foto: Foto: Elin Schwartz

Polisen: Ökning av skadegörelse och bråk under grankriget

Publicerad

Skadegörelse, stöld och ungdomsbråk ökar under det så kallade grankriget enligt polisen – och nu begär Öckerö kommun polisförstärkning under påsken.

– I samband med grankriget ser vi en ökning av skadegörelse, stöld och bråk, säger Martin Kallas, kommunpolis.

I en begäran till polisen skriver Öckerö kommun att traditionen att tävla om vilken påskefyr som är störst är gammal men att ”traditionen haft en baksida med våld, hot och skadegörelse”. Kommunen begär därför, likt tidigare år, polisförstärkning bland annat för att ”förhindra att våldsamma situationer uppstår”.

”Handlar om bråk om granar”

Polisen ökar därför sin närvaro i skärgården nu under påsken, med fokus på ordning, trafiksäkerhet och samarbete med socialtjänsten om ungas  riskbeteende.

– Hittills i år har vi blivit utringda på flera händelser som handlar om bråk bland ungdomar om granar, och om unga vuxna i bilar som jagar varandra för att ta varandras granar, säger Martin Kallas.

– Vi tycker inte att den här typen av resurs är rimlig faktiskt och ser det inte som en långsiktig hållbar lösning, vi ser gärna att man kommer fram till ett sätt där den här traditionen kan fortsätta utan ordningsstörningar och på ett fredligt sätt, säger han.

Se polisen och kommunen berätta om riskerna med grankriget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.