Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fin tradition eller ett fenomen som gått överstyr? Se invånarnas reaktioner på grankriget. Foto: Foto: Josefin Marjomaa

Grankriget splittrar invånarna i Göteborgs skärgård – se deras reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

En trevlig påsktradition eller ungdomsbråk och skadegörelse – synen på det så kallade grankriget splittrar invånarna i Göteborgs skärgård. Se deras reaktioner i klippet.

En dag upptäckte Hans Tidefors att hänglåset till torpargrunden var borttaget – och att någon lagt massa massa saker där.

– De gömde granar under mitt hus och hade det som förvaring tills påsken. De hade tagit bort hänglåset men lämnat pengar för att jag skulle kunna köpa ett nytt lås. Det gör mig ingenting men jag hade en granne där de såga ner hela granen och tog belysningen och alltihopa, det känns kanske inte så kul, säger han.

Han är en av flera boende på öarna i Öckerö kommun som berörs av det så kallade grankriget, där unga konkurrerar om granar för att få till den största påskelden, eller påskefyren.

Se fler boendes reaktioner – som spänner från allt från att bojkotta julgranar till att uppmuntra traditionen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.