Samuel Holmqvist, Iva Pejinovic och Ken Porota Ndimurukundo planerar att liva upp göteborgarna med komplimanger som sommarjobb. Foto: SVT

Udda sommarjobbet: Få göteborgare att börja prata med varandra

Publicerad

Att lära ungdomar att ta ansvar och samtidigt komma på sätt att göra samhället lite bättre. Det är målet när ett 100-tal ungdomar i Göteborg själva får välja vad de ska sommarjobba med.

Ljudnivån är hög i lokalen på Stena center i Göteborg. Tre-fyra ungdomar sitter vid varje bord och diskuterar hur de ska lägga upp sina veckor på det ganska ovanliga sommarjobbet.

Daryna Alsheik, Amanda Levin och Oskar Engström sitter med varsin laptop framför sig. Tanken är att dra igång en kampanj för att få göteborgarna att börja prata mer med varandra.

– Vi tänkte börja med att ställa oss vid busshållplatser och hålla upp den här skylten och få dem att inse att det inte är så farligt att prata med främlingar, säger Daryna Alsheik och visar upp skylten.

Vill få människor att mötas på stan

”PRATA MED MIG”, står det med stora röda bokstäver. De vill sätta bollen i rullning genom att synas på stan, spela in samtal med tidigare okända människor och få andra att haka på och göra samma sak.

– Vi vill visa att det finns något att prata om överallt och på den potential som finns hos andra människor. Vi har alla någon kunskap eller historia och det är ett sådant slöseri egentligen att vi bara pratar med den lilla gruppen som vi känner som bor i vårt område, säger Amanda Levin.

Sommarjobbet är egentligen mer av en utbildning i att starta och driva projekt. Det är den ideella föreningen Förebildarna som ligger bakom konceptet. En del av sommarjobbarna får lön av Göteborgs stad, andra av Stena fastigheter.

I år kommer omkring 100 ungdomar få chansen att bestämma själva hur de ska spendera tiden.

Får lägga upp jobbet själva

Och idéerna är många. Några har planer på modevisning för att inspirera fler att köpa kläder på second hand, andra vill spela in en kortfilm där göteborgarna själva får berätta vad de tycker är bra med staden.

Ramarna för vad man får göra är ganska lösa, men det finns gränser. Alla grupper ska identifiera ett samhällsproblem, lägga upp en plan för hur det kan förändras och sen ska det marknadsföras. Allt på tre veckor.

– Målet är att utveckla entreprenöriella förmågor. Det här är en alldeles unik möjlighet att lära unga att se alla möjligheter som finns och att man faktiskt kan skapa något på egen hand och göra något positivt, säger Julia Hult, verksamhetsledare på Förebildarna.

Vill göra nytta

Och trots de lösa ramarna verkar det vara fullt arbete vid varje bord. Ken Porota Ndimurukundo tycker att konceptet ger mer tillbaka än ett klassiskt sommarjobb.

– Här kan vi faktiskt använda våra förmågor för att förbättra Göteborg på ett positivt sätt. Det ger en känsla som att svår att beskriva, men man känner sig glad att kunna göra den nyttan.

Det är ingen risk att tiden slösas bort då?

– Det är klart att det finns en risk, men jag torr att de flesta ungdomarna tar vara på möjligheten när man får den här chansen att faktiskt göra något viktigt. För det får man inte så ofta i den här åldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.