Undersköterskorna i Ale är nöjda med sin arbetsgivare som har skaffat fram nödvändigt skyddsmaterial så att de känner sig trygga i sitt arbete. Foto: SVT

I Ale finns ingen covidsjuk på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

I Ale kommun finns fem äldreboenden, alla i kommunal regi. Hittills har ingen av de 180 vårdtagarna blivit sjuk i covid-19 medan det i Göteborg, en halvtimme bort, har kommit in smitta på över hälften av stadens äldreboenden. Det förklaras med att man bland annat var snabbt ute med att införa besöksförbud, att vårdpersonal tidigt har fått testats för covidsmittan, men även det goda samarbetet med näringslivet i kommunen lyfts fram.

Ebba Gierow är socialchef i kommunen och hon vill lyfta fram det goda samarbetet mellan kommunen och det lokala näringslivet som en förklarande faktor.

– Det första som hände var att vi fick hjälp att producera handsprit från ett av våra lokala företag, sen har vi har fått hjälp med förklädestillverkning, förklarar hon.

Ingen brist på skyddsutrustning i kommunen

Sanna Boström, som arbetar som undersköterska på Ale Seniorcentrum, berättar att de alltid känt sig skyddade och fått det de har behövt snabbt. Handskar och förkläden i större skala har producerats i kommunen lokalt.

Det, tillsammans med att man köpte upp skyddsutrustning från annat håll, har gjort att man inte saknat viktigt skyddsmaterial för de anställda.

– Det har vi haft på alla äldreboenden. Det har inte varit brist på material, konstaterar Ebba Gierow, socialchef i kommunen.

Hon pekar också på det goda samarbetet med fackförbunden för de vårdanställda i Ale.

Inga skyddsstopp

Även på fackförbundet Kommunal är man nöjd med hur kommunen hanterat krisen. Inga skyddsstopp eller så kallade 66a-anmälningar har till exempel lagts inom kommunen. Och det säger en del, anser den lokala ordföranden.

– Det visar att man känner sig trygg med att det finns utrustning och att dialogen fungerar mellan arbetsanställda och cheferna, säger Sladjana Gustafsson, sektionsordförande för Kommunal i Ale.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om situationen på äldreboenden i Göteborgs stad och hur de anställda känner att de saknar viktig skyddsutrustning.

I flera andra kranskommuner som SVT Nyheter pratat med har man liknande strategi som i Ale. I Alingsås har man också klarat sig från att få in smittan på sina äldreboenden, även om det finns några fall inom hemtjänsten.

I Kungälv har smittan kommit in till ett kommunalt boende. I Härryda har några personer fått covid-19 på ett äldreboende, men de är nu på väg att tillfriskna. Och på Öckerö har ett äldreboende haft en smitta, men personen är nu frisk.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet