Foto: Helena Zachariasson/SVT

Här hittades Lisa Holms kropp

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången mot den misstänkte 35-åringen, anklagad för mordet på Lisa Holm. SVT:s reporter följde rätten när de tillsammans med Lisa Holms familj och 35-åringen besökte Kinnekulle. De inspekterade också den bod där den 17-åriga flickan hittades död i juni.

Efter nästan fem månader i häkte återvände den åtalade 35-åringen till den plats på Kinnekulle där han misstänks ha mördat Lisa Holm i början av juni. Bevakad av ett stort antal poliser transporterades 35-åringen under onsdagen till Blomberg där sökandet efter flickan pågick i juni.

Hela rätten – lagmannen, nämndemännen, advokater och åklagare och Lisa Holms familj, vallades under rättegångens första dag runt på området där mordet misstänks ha begåtts och platsen där flickans kropp hittades. Ett enormt pressuppbåd var på plats och följde rättens väg genom händelserna och platserna för den fruktansvärda dagen den 7 juni, då Lisa Holm lämnade sitt jobb på caféet i Blomberg för sista gången.

Mordet på Lisa Holm

Stort pressuppbåd

Precis som då, är nu Blomberg åter i händelsernas centrum. De vackra men stilla omgivningarna med stora åkrar och ensliga gårdar fylldes åter med folk när en karavan av bilar med rättens medlemmar och journalister färdades mellan caféet, gården där Lisa Holm hittades och den misstänkte 35-åringens bostad.

– Det känns som om man backat bandet igen. Med massor av journalister och poliser här utanför, säger Lena Svedung, ägare till det kafé där 17-åriga Lisa Holm jobbade, till TT.

Blommor och ljus finns fortfarande intill kaféet för att hedra minnet av Lisa Holm. Från kaféet kommer en varm doft av nybakat bröd – en stark kontrast till de ohyggliga händelser som utspelat sig mitt över gatan i ladan, där rätten gick runt tillsammans med 35-åringen.

Därinne misstänks mannen ha hängt Lisa Holm och där har även hans sperma och DNA återfunnits.

Familjen var samlad

Efter besöket på Kinnekulle gick resan vidare till räddningstjänstens lokaler i Skövde, där man förvarar den arbetsbod där Lisa Holm hittades död den 12 juni, inne i ett smalt klädskåp. Arbetsboden har förvarats där i hemlighet sedan den forslades bort från den gård på Kinnekulle där kroppen återfanns.

35-åringen satt vid vissa av platserna kvar i bilen, med en huva över ansiktet, men här följde han med in i lokalerna.

Det gjorde även Lisa Holms föräldrar och syster som suttit med i rättssalen på förmiddagen och gått med rätten under eftermiddagen. De har gett ett samlat intryck hela dagen men kort efter att de kom till arbetsboden lämnade de platsen.

En skrämmande bild

Deras målsägarbiträde sa i rätten att familjen önskar få reda på vad som hände med deras dotter och syster, och förhoppningsvis kommer den fyra dagar långa rättegången bringa klarhet i det. Syftet med den här vallningen är att rättens medlemmar ska förstå mer om verkligheten kring det här mordet. Det lyckades troligtvis, då även vi i pressuppbådet fick en väldigt verklig och skrämmande bild av händelseförloppet.

Enligt åklagaren finns en rad indicier som binder 35-åringen vid brottet, trots att han nekar till det. Allt från att han saknar alibi, till flertalet DNA- och blodspår och vittnesuppgifter. Lisa Holm hade inte utsatts för sexuella övergrepp, men eftersom hon var delvis avklädd och mannens sperma hittades i närheten av kroppen tror åklagaren att det finns sexuella motiv till mordet.

När vi lämnar Blomberg och dagens första rättegångsdag går mot sitt slut sänker sig mörkret över platsen. Med mig in mot staden igen, följer intrycken av denna fruktansvärda händelse och de kommer inte försvinna i första taget.

Fakta: Detta har hänt

  • 7 juni: Lisa Holm försvinner när hon ska åka hem från jobbet på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle.
  • 8 juni: Polisen har inlett en stor sökinsats, där man efter ett par dagar tar hjälp av Missing People.
  • 12 juni: Tre personer, två bröder och en kvinna som är gift med en av dem, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.
  • 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls.
  • 16 juni: Männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.
  • 23 juni: Kvinnan släpps.
  • 30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre brodern, en 35-åring, och åklagaren begär honom omhäktad.
  • 7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.
  • Juli-oktober: Det avslöjas att flera fynd gjorts, bland annat har hennes hjälm, handskar jacka och örhängen hittats. Dna-analyser visar att 35-åringens blod påträffats på Lisa Holms kläder. Åklagaren begär åtalsförlängning sju gånger.
  • 23 oktober: Åtal väcks mot den misstänkte.
  • 28 oktober: Rättegången inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet