Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 80 procent av allt skräp som slängs på marken hamnar i havet. Något som engagerar många frivilliga att städa längs landets kuster. Foto: Magnus Wennerholm/SVT

Här hjälper frivilliga till att städa Bohuskusten – en av landets smutsigaste kuster

Uppdaterad
Publicerad

Frigolit, rep, glasflaskor och burkar. Under den så kallade Nordiska Kusträddardagen i Tångevik lyckades man fånga många typer av skräp längst med en av de värst nedskräpade platserna i hela sverige.

– Just här på Bohuskusten kommer det skräp både från inlandet men också från strömmar, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Hör skräpplockarna Samuel och Teodor Simonsson berätta om varför de hjälper till att städa Bohuskusten i klippet ovan:

Under lördagen var organisationen Håll Sverige Rent på plats i Tångevik i Sotenäs kommun under Nordiska Kusträddardagen för att med hjälp av frivilliga, hindra att skräp hamnar i havet.

Fakta: Nordiska Kusträddardagen

Nordiska Kusträddardagen är ett initiativ av Håll Sverige Rent där organisationen uppmanar frivilliga att plocka skräp längst Sveriges kuster. Dagen faller på den 7 maj varje år och har annordnats sedan 2017. Syftet är att man ska hindra skräp från att hamna i havet, där 80 procent av allt skräp som slängs på marken slutligen hamnar.

Källa: Håll Sverige Rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.