Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Serietecknare Mattias Kvick illustrerar på svenskalektionen på Dalslands folkhögskola. Foto: SVT

Här illustrerar en konstnär på svenskakursen i Vänersborg

Publicerad

Dalslands folkhögskola har anställt en konstnär som ska stötta undervisningen i svenska för utrikes födda personer, genom att illustrera det som sägs i klassrummet på tavlan.

– Jag tycker det är bra, säger eleven Sahra Abdirhaman.

I klippet får du se hur en lektion går till.

Sedan en månad tillbaka har konstnären och tecknaren Mattias Kvick arbetat en dag i veckan med att illustrera på lektionerna under kursen Du och ditt liv, en språkkurs som riktar sig till personer som är nya i Sverige och som står långt från arbetsmarknaden.

Kom till av en slump

Kursen är en del i ett större projekt som finansieras genom Europeiska socialfonden och undervisningen bedrivs främst genom samtal och interaktion på olika sätt. Att kursen skulle ta in en konstnär på lektionerna kom sig av en ren slump när Mattias Kvick följde med sin fru, som är lärare på skolan, till jobbet och ritade på tavlan när hon undervisade.

– Vi märkte då att samtalet blev helt annat i klassrummet och ville testa att ta in honom fler gånger, säger Annika Kihlstrand som är biträdande rektor på Dalslands folkhögskola.

Kan inte lärarna själva rita på tavlan?

– Inte i den takten och inte så professionellt. Sedan blir ju han en förstärkning, då man som lärare ofta har många bollar i luften, säger Annika Kihlstrand.

Kursen kommer att använda sig av en tecknare på lektionerna fram till sista december, därefter ska man utvärdera ifall det är något som skolan vill fortsätta med även nästa termin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer