Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla när Joacim Jäger, vd på Börjessons Lastbilar, inviger en av de första laddstationerna i landet för tung trafik. Foto: SVT / Magnus Dennert

Här är nya superladdaren i Alingsås – specialanpassad för lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Den nyinvigda publika laddstationen i Alingsås är en av landets första i sitt slag. Speciellt anpassad för att lastbilar och tung trafik ska kunna ladda snabbt och lättillgängligt.

– Tung trafik är inte elektrifierad i så stor utsträckning men det kommer och vi är övertygade om att det är vägen framåt, säger Joacim Jäger, vd på Börjessons Lastbilar som är initiativtagare och ägare av laddstationen.

Se bilder från invigningen och hör mer om laddaren i klippet

Den levererar 350 kilowatt, lika mycket effekt som man kan få av 150 vägguttag, och kan ladda en vanlig elbil full på en kvart. Men laddstationen i Alingsås är avsedd särskilt för lastbilar och andra tunga fordon. Normalt sett har dessa svårt att få plats på vanliga laddstationer och behöver betydligt mer energi för att drivas.

Få el-lastbilar på vägarna

Än så länge är det väldigt liten del av den tunga trafiken som är eldriven, men Joacim Jäger, menar att det kommer ändras.

– Vi har ännu inte levererat någon bil till en kund som tjänar pengar på den i sin verksamhet, men det är som hönan och ägget, man måste kunna ladda den. Det kommer mer och mer det är vi övertygade om, säger Joacim Jäger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.