Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borås stad samlade under helgen flera personer för att få bukt med den invasiva växten skunkkalla. I klipper hör du om hur de använder sig av hett vatten för att bekämpa arten. Foto: SVT

Här kämpar de mot invasiva skunkkallor – med hett vatten

Publicerad

När regeringen krymper anslagen till skötsel av värdefull natur ökar trycket på markägare att bekämpa invasiva arter. Länsstyrelsen har nu inga medel för aktiva åtgärder. SVT följde med till Sandaredsån där ett antal markägare samlats för att gräva upp skunkkallor.

Starta klippet för att se kampen mot skunkkallan – det svettiga grävandet och det heta vattnet

I helgen samlades markägare kring Sandaredsån utanför Borås för att gemensamt försöka gräva upp de skunkkallor som sprider sig längs ån.

– Om de får växa fritt så blir de så offantligt stora att de kväver allting annat, säger Maria Ekbrand som deltar i arbetet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har meddelat att statens anslag för skötsel av värdefull natur i år minskar med mer än 50 miljoner till totalt 62 miljoner kronor. Detta ökar kraven på markägare att få bort invasiva arter som skunkkallan.

Önskar fler maskiner med hett vatten

Peter Rydén som är skogsvaktare på Borås Stad företräder kommunen som markägare, och samordnar helgens arbete. Han har med sig en maskin för sprutning med hett vatten – en metod han hoppas ska få död på skunkkallorna och ta bort det krävande arbetet med att gräva upp dem.

– Jag tycker att Länsstyrelsen ska ha resurser till fler hetvattenmaskiner och att vi kan få pengar för att gå in och gräva på sina ställen, säger Peter Rydén.

I klippet hör du om hur Borås stad  använder sig av hett vatten för att bekämpa arten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.