Delad bild. Vänster: laddstation på en båt. Höger: person i varselkläder bredvid laddstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På tekniksidan finns det egentligen inga begränsningar.” Starta klippet för att se hur Stena Lines fartyg får el från vätgas. Foto: Elias Åhlander

Mobil vätgas ger el åt fartyg i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Från 2030 måste alla större passagerar- och containerfartyg inom EU kunna använda landström vid kaj. Det uppskattas att över en miljon ton koldioxid kan sparas årligen och en mobil vätgaslösning som just nu testats i Göteborgs hamn hoppas man är en lösning.

– På tekniksidan finns det egentligen inga begränsningar, säger Patrik Brouzell, försäljningschef Powercell.

Representanter från bland annat Göteborgs hamn​, Stena Line och Hitachi Energy, samlades på Stena Lines fartyg i Göteborgs hamn under tisdagen där resultatet av ett pilotprojekt visades upp – en mobil vätgasgenerator.

Förhoppningen är att generatorn ska bidra till att man uppnår EU-målen att alla större passagerar- och containerfartyg inom EU ska kunna använda landström vid kaj år 2030. En åtgärd som uppskattas kunna spara in en miljon ton koldioxid årligen.

– I många fall har vi en landanslutning till fartyg för att de inte ska behöva ligga på dieselgeneratorer vid kaj. Och det här är test för att prova om vi kan använda alternativa energikällor än bara nätet, säger Thomas Einarsson, affärsutvecklare på Hitachi energy.

Vätgas till el

Tillsammans med Powercell har man utvecklat generatorn som omvandlar vätgas till el utan partikelföroreningar eller koldioxidutsläpp.

– På tekniksidan finns det egentligen inga begränsningar. Det är snarare infrastruktur, tillstånd och mod från beslutfattare att faktiskt våga ta steget till en omställning, säger Patrik Brouzell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.