Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här lagar mästerkock från Ukraina välgörenhetsmiddag i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I sitt hemland är han en välkänd mästerkock. Nu turnerar han över hela Europa och tillagar sin hemliga meny för att samla in pengar till krigsdrabbade landsmän.

– Det är min kulturella frontlinje där jag slåss med ryska inkräktare, säger Ievgen Klopotenko.

Trots att biljettpriset var 1600 kronor blev alla biljetter slutsålda. 120 gäster samlades i helgen i en restaurang i Göteborg utan att veta vad de skulle få smaka på. Mästerkocken Ievgen Klopotenko håller menyn hemlig. Alla sina rätter presenterar han själv.

– Människor har blivit chockade över smakkombinationerna. Vi kan kombinera till exempel nötkött och sill, eller vitchoklad, rödbetor och gös, berättar han.

Turnerar i Europa

När kriget började förvandlades Ievgen Klopotenkos restaurang i centrala Kiev till matsal för flyktingar. I maj förra året startade han sin turné över Europa – för att introducera ukrainska köket och samla pengar till folk i krigsdrabbade områden.

De insamlade pengarna i Göteborg räcker till 600 matpaket för krigsdrabbade människor i Ukraina.

En gastronomisk seger för Klopotenko är att han lyckats få FN att lista maträtten borsjtj, en ukrainsk rödbetssoppa, som en hotad kulturell tradition som ska bevaras. I Göteborg fick gästerna smaka på en variant av den traditionella maträtten.

Se vad Ievgen Klopotenko bjuder på till middag i klippet övan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.