Trots att biljettpriset var 1600 kronor blev alla biljetter slutsålda. 120 gäster samlades i helgen i en restaurang i Göteborg utan att veta vad de skulle få smaka på. Mästerkocken Ievgen Klopotenko håller menyn hemlig. Alla sina rätter presenterar han själv.
– Människor har blivit chockade över smakkombinationerna. Vi kan kombinera till exempel nötkött och sill, eller vitchoklad, rödbetor och gös, berättar han.
Turnerar i Europa
När kriget började förvandlades Ievgen Klopotenkos restaurang i centrala Kiev till matsal för flyktingar. I maj förra året startade han sin turné över Europa – för att introducera ukrainska köket och samla pengar till folk i krigsdrabbade områden.
De insamlade pengarna i Göteborg räcker till 600 matpaket för krigsdrabbade människor i Ukraina.
En gastronomisk seger för Klopotenko är att han lyckats få FN att lista maträtten borsjtj, en ukrainsk rödbetssoppa, som en hotad kulturell tradition som ska bevaras. I Göteborg fick gästerna smaka på en variant av den traditionella maträtten.
Se vad Ievgen Klopotenko bjuder på till middag i klippet övan.