Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denna vecka inleds masstestningen av covid-19 i Göteborg. Foto: SVT

Här lämnar bergsjöborna in sina coronaprov

Uppdaterad
Publicerad
Masstestandet av 17 000 slumpvis utvalda göteborgare är igång. Resultaten ska ge en ögonblicksbild av hur spridningen av coronaviruset ser ut, och Försvarsmakten står för insamlandet och transporten av självtesterna.
– Vi hoppas få in 4 000 prover härifrån Bergsjön, säger översergeant Emma Lagerqvist, platschef för insamlingsplats Bergsjön.

Fem områden har valts ut för att täcka in olika boendeformer: Biskopsgården, Bergsjön, Majorna, Haga/Vasastaden samt ett villaområde i Björkekärr i Örgryte. Utöver insamlingsplatserna gör hemvärnssoldaterna hembesök till de personer som har svårt att ta sig ut. Den stora undersökningen, som pågår fram till den 3 juli, ska ge svar på hur många som hade en pågående coronainfektion vid testtillfället. Det ger enligt Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, en mer sann bild av läget.

– Vi hoppas kunna ge en bild mot slutet av nästa vecka och gissar på cirka 2-3 procent positiva, säger han.

Belastar inte labben i VG-regionen

Självtesterna har en speciell ID-märkning och skickas till ett forskningslabb i Stockholm för analys. Det innebär att proverna inte ger en ökad belastning till regionens redan hårt pressade labb.

– Testerna som görs på sjukhus och vårdcentraler analyseras lokalt, men dessa transporteras till Stockholm, säger Magnus Lindh.

Invånarguider ger stöd

Vid de fem insamlingsplatserna finns även informatörer från Göteborgs stad som ger stöd på olika språk och besvarar frågor.

– Det kan vara hjälp med BankID, hur man registrerar sig samt hur man gör. Det kan vara lite svårt att förstå instruktionerna eftersom de bara finns på svenska, säger Natasha Denha, invånarguide.

Starta klippet för att höra vad bergsjöborna tyckte om självtesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet