Victor Muller Foto: SVT

Här ljuger Muller enligt åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Saab led av akut penningkris, men i SVT Nyheter sa företagets styrelseordförande Victor Muller att problemen var ”lösta”.
– Svindleri anser åklagaren, som nu använder SVT:s inslag som bevis i sitt åtal.

– Man har lämnat vilseledande uppgifter om företaget, säger åklagaren Olof Sahlgren.

Inslaget där Victor Muller intervjuas sändes i SVT den 5 april 2011.

– Vi hade problem med kassaglödet i slutet av första kvartalet vilket ledde till diskussioner med underleverantörer. Problemen är lösta nu, och vi tillverkar bilar som vanligt. Det här ligger bakom oss, säger Muller till SVT Nyheter.

Intervjun hade spelats in dagen innan, den 4 april, då Saab invigde en egen bilsalong för att visa upp sitt eget modellprogram och tankar om framtiden. Till SVT:s reporter sa Victor Muller bland annat att Saab haft en tuff situation med likviditeten under det första kvartalet men att problem nu skulle vara lösta.

Lögnen kunde synas direkt

Dagen efter pressträffen stoppades produktionen både i montering och karossverkstaden i Trollhättan. Enligt åklagaren hade Saab vid intervjutillfället skulder på 695 miljoner kronor till 905 leverantörer, vilket inte alls ska ha nämnts vid pressträffen.

– Man målade upp en annan bild vill jag påstå, säger Olof Sahlgren.

Vilseledande uppgifter

Inslaget är ett av cirka 25 artiklar och reportage som åklagaren åberopat som bevis för att Saabföreträdarna lämnat vilseledande uppgifter i press, radio och tv som anses så allvarliga att det handlar om svindleri.

– Syftet var att leverantörer skulle fortsätta att leverera, säger åklagaren Olof Sahlgren, 

Varför är det allvarligt?

– Man ska självklart kunna förlita sig på att de uppgifter som, framför allt, ledningen lämnar är korrekta. Det här uppgifterna är lämnade i en situation när företaget var på ruinens brant.

Advokaten: Intervjusvaren inte brottsliga

Victors Mullers advokat Hans Strandberg avfärdar åtalspunkten om svindleri. Han bekräftar visserligen att fanns en ansträngd likviditet för Saab när SVT:s inslag sändes men att pengar var på väg in. Därför ska Victor Mullers uttalande inte på något sätt anses som brottsliga.

– Att uttala sig i hans situation kräver en väldig balans. Du kan ju inte omedelbart säga att nu är allt överstyr, det skulle ju slå ihjäl bolaget. Samtidigt får du inte förhäva dig och säga att bolaget är bättre än vad det är. Jag anser att han på ett mycket balanserat och duktigt sätt har uttryckt den ekonomiska press som fanns vid den tidpunkten, säger Hans Strandberg.

Konkursförvaltarna anser att han borde satt bolaget i konkurs?

– Han uppfattade inte situationen så och bolaget fortsatte ju sedan trots allt till december 2011.

Samtliga nekar

Men sedan blev det ju Sveriges största konkurs, borde han inte ha insett det?

– Frågan är vad han skulle insett vid det tillfället. Han såg inte att risken fanns och hade grund för det. Det fanns pengar på väg in och investerare som var intresserade.

Förutom Victor Muller är även Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers är åtalade för svindleri. Samtliga nekar till anklagelserna.

Enligt åtalet ska svindleriet ha ägt rum i samband med produktionsstopp under tiden 29 mars och 5 april 2011.

Förutom att styrelseledamöterna Victor Muller, Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers ska ha lämnat felaktiga och missvisande uppgifter rörande Saabs likviditet och betalningsförmåga i press, radio och tv hålls de även ansvariga för ha utelämnat uppgifter om Saabs förhållande till General Motors i årsredovisningen för 2010.

Dessutom ska de ha lämnat felaktiga och missvisande uppgifter angående bolagets förhållande till Europeiska Investeringsbanken och Riksgälden.

Syftet ska enligt åtalet ha varit att påverka bedömningen av bolaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada. Brottet ska anses som grovt med hänsyn till bolagets storlek och mängden intressenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saab

Mer i ämnet