Forskarens framsteg: Här bres mackan med matfett tillverkat av koldioxid och el

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på forskningsinstitutet RISE har nu skapat en metod som gör att man kan fånga upp koldioxid, direkt från luften, och med hjälp av elektricitet och vatten skapa matfett.

– I blad använder växten kemiska reaktioner för att omvandla koldioxid till kolhydrater, fett och vitaminer som växten behöver. Det gör vi också, men vi hoppar över växten, säger verksamhetsledaren Anders Lorén.

Hör kemisten Anders Lorén förklara berätta om fettprodukterna i klippet ovan.

Koldioxid, vatten och energi. I teorin är detta allt som krävs för att man ska kunna göra någonting som går att äta. Men ofta exploateras stora mängder land i samband med detta eller så bidrar det till utsläpp av koldioxid.

Neutralt matfett

Någonting man, enligt forskare,  delvis ska kunna undvika om man tar koldioxiden direkt från luften för att skapa mat. Nu har man lyckats ta fram ett neutralt matfett, både bredbart och i flytande form, som är skapat helt och hållet av koldioxid från luften, elektricitet och vatten.

– Hållbarhetsvinsterna är jättestora, framförallt vinner vi i landanvändning och utsläpp av kväve och fosfor. Det man behöver göra är att man behöver bygga ut och få mer ström, säger verksamhetsledaren Anders Lorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.