Foto: SVT

Nätetik för åttaåringar

Uppdaterad
Publicerad

När man pratar hör bara vi. Men det vi skriver på internet hör hela världen. Så kan man sammanfatta Björndalsskolans åttaåringars nätetik.

Det började med att tvåorna på Björndalsskolan i Trollhättan spelade Wordfeud mot föräldrar, syskon och andra klasser. Spelets chattfunktion blev snabbt populär och det uppstod genast frågor kring vad som egentligen är okej att skriva till någon i ett sådant sammanhang.

– Kan man skriva ”Jag ska slå dig” till någon? Hur kan det uppfattas? Det diskuterade vi och kom fram till att det kan man skriva till en pappa, som förstår om man sätter en liten smiley efter. Då blev smileysar väldigt populära, säger klassens lärare Ellinor Sjöblom.

Rustar barnen för sociala medier

Hon vill med sin undervisning rusta eleverna för den dag då de kommer att använda sociala medier på egen hand. Då ska de veta om att allt man skriver kan spridas vidare, att bilder kan missbrukas och att man kan stöta på saker på till exempel Youtube som man inte alls vill se.

– Kan man bara de sakerna så kan man ha så otroligt mycket roligt och nytta av det, säger hon.

Just idag är barnen fullt sysselsatta med att skriva kommentarer på klassens blogg. Varje elev har fått göra ett videoklipp som publiceras på bloggen och det är dessa klipp som kommenteras. De har fått lära sig att bara skriva snälla saker, så kommentarsfälten fylls av glada tillrop som ”Bättre än Ice Age 4” och ”Rolig och superbra film”. Alla vet att om man skriver något dumt så försvinner det i modereringen.

Falska identiteter på nätet

Under lektionens gång upptäcker Ellinor Sjöblom att en elev har skrivit under med sina klasskompisars namn för att få fler kommentarer till sitt eget videoklipp. Det ger henne anledning att prata en stund med klassen om falska identiteter på internet.

– Vad skulle kunna hända om man går in på Youtube, alla kan läsa det och så står det att det är Edvin som har skrivit fast dte inte är det? Hur skulle det kunna bli?

Händer åker upp i luften.

– Det kan vara någon elak som har skrivit något dumt, säger någon.

– Visst, och så får Edvin skulden för något som han inte har skrivit, svara Ellinor Sjöblom.

Även om klassbloggen bara innehåller positiva kommentarer vet klassen om att det finns andra ställen på internet där tonen inte är lika snäll. Vid ett tillfälle tittade de på klipp från Melodifestivalen och stötte på en hel del elaka inlägg i kommentarsfältet.

– De förstår inte varför någon vill vara dum. Och det tycker jag är svårt som lärare att prata om, för jag har ju inget svar på det.

Vad säger du då?

– Jag säger att så är det. En del människor villa vara dumma mot andra, tyvärr. De tänker inte efter ordentligt, för om de tänkte efter skulle de nog inte skriva så. De kommer undan för att de är anonyma. Det är lättare att vara dum om ingen vet vem man är.

Kan åttaåringar förstå det?

– Ja, jag tror det, säger Ellinor Sjöblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.