Andreas Danman begravdes i Vasakyrkan i centrala Göteborg. Foto: TT

Här ringer kyrkklockorna för Andreas Danman

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra personer tillhörande Andreas vänner och familj fanns på plats vid kyrkan i centrala Göteborg och över 500 poliser och militärer vid Svenska Mässan på fredagseftermiddagen. Alla för att tillsammans hedra polismannen Andreas Danman som sköts ihjäl i tjänst för knappt en månad sedan.

– Det är en sorgens dag för svensk polis och för Sverige, säger polisen Thomas Fuxborg.

Begravningen ägde rum i Vasakyrkan i centrala Göteborg på eftermiddagen den 30 juli. Kyrkan som är byggd i början av 1900-talet är en av stadens största och mest välbesökta.

Alla 125 platser var fyllda av Andreas familj, vänner och bekanta, flera ditresta från hemstaden Helsingborg. Vid Svenska Mässan en bit därifrån hade polis och militär en egen ceremoni dit begravningen livestreamades.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

– Enligt folk på plats är det mycket stämningsfullt inne i lokalen med blommor, porträtt och tre stora skärmar dit begravningen streamas. Deltagarna sitter sektionsvis efter grupptillhörighet, säger Jan Sprangers, SVT Nyheter Västs reporter på plats vid Svenska Mässan.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut runt kyrkan och vid Svenska Mässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet