Över 500 personer från polis och militär väntas komma till ceremonin på Svenska Mässan i Göteborg. Foto: SVT/Privat

Idag begravs Andreas Danman – hedras med stor ceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården i juni begravs idag i Göteborg. Vid kyrkan närvarar familj och anhöriga – 125 platser är fyllda. Vid Svenska Mässan pågår en stor ceremoni för polis och militär dit begravningen också livestreamas för över 500 närvarande.

– Det är en möjlighet för kollegerna att ta farväl, säger polisen Christian Nyhlén som samordnat ceremonin.

Polisen Andreas Danman sköts ihjäl i tjänst i Biskopsgården på kvällen den 30 juni. Han blev 33 år gammal. Hans död har påverkat många landet över och olika ceremonier för att hedra hans liv har funnits på flera håll.

Kollegor är med på begravningen via länk

På fredagseftermiddagen begravs han i en kyrka i centrala Göteborg med den närmsta kretsen närvarande – flera ditresta från hemstaden Helsingborg. Via länk kan polis, militär och räddningstjänst följa begravningen tillsammans på Svenska Mässan och få ta farväl av sin kollega. Dit väntas flera hundratals personer komma.

– Där får även kollegor från polisen och försvarsmakten möjlighet att ta farväl, säger Christian Nyhlén, Kungälvs polisområdeschef och den som ska samordna ceremonin.

Militär och polis tågar in på Svenska Mässan. Foto: SVT

Tidigare arbetat för försvarsmakten

Andreas Danman hade arbetat som polis ett par år och har tidigare arbetat för försvarsmakten och bland annat varit placerad i Mali.

En 17-årig kille är häktad och misstänkt för mord på Andreas. Han nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.