Safet Makas till vänster. Zana Mandal överst till höger, Ebba Lilja i nedre högerkant. Foto: SVT / Privat

Har samlat in över tvåhundra tusen till Safet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag gransknings reportage om Safet Makas, vars fru tog livet av sig själv och deras barn och lämnade honom skuldsatt, startade två kvinnor en Facebook-grupp för att försöka samla in pengar till Safet. På mindre än 24 timmar fick de in över 200 000 kronor.

I veckan kunde Uppdrag granskning berätta om Safet Makas, vars fru och barn hittades döda i en lägenhet i Gårdsten. Safets fru hade mördat de tre barnen och sedan sig själv, men det var Safet som blev misstänkt för morden.

Hustrun hade dessutom inte betalat hyran sedan 2015, och familjen hade en hyresskuld på 130 000 kronor. Familjen skulle vräkas dagen efter frun tog livet av sig och barnen.

Startade Facebookgrupp

En som reagerade starkt på reportaget var Ebba Lilja från Malmö.

– Det var första gången jag grät efter ett Uppdrag granskning, berättar hon.

Ebba skrev till programmet på Facebook och frågade om Safet fortfarande var skuldsatt. När hon fick reda på att så var fallet föreslog hon en insamling, och fick medhåll av Zana Mandal från Göteborg.

Tillsammans gjorde tjejerna slag i saken och startade en Facebookgrupp med ett mål: Att samla in 130 000 kronor till Safet, så att han kan betala av sin hyresskuld.

Mindre än 24 timmar senare har man lyckats samla in 200 000 kronor.

Ska överlämna pengar till Safet

– Det är fantastikt. Det var ingenting vi hade väntat oss. Vi hoppades att det skulle få spridning, men att det skulle gå så här snabbt och att så här många engagerade sig var ingenting som någon av oss kunde tro.

De pengar som samlas in utöver de 130 000 som ska gå till hyresskulden ska bland annat täcka kostnaden för gravstenar för Safets fru och barn, samt en bil så att han kan ta sig till jobbet. 

Insamlingen håller på till klockan 15 på söndag. Därefter ska Ebba och Zana överlämna pengarna till Safet.

– SVT har sagt att man vill göra en uppföljning på programmet så att alla kan följa att pengarna faktiskt når Safet, och att det går till på rätt sätt, säger Ebba. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.