Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya arenan kommer att ersätta Valhallabadet i Göteborg. Foto: SVT

Här ska Göteborgs nya arena byggas

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart var den nya multiarenan i Göteborg ska byggas – nämligen på tomten där Valhallabadet idag står.

– Det är glädjande att vi har nått en bred politisk överenskommelse för att komma vidare både med en ny arena och ett nytt stadsbad, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för idrott och evenemang.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Centerpartiet är överens om bygget av en ny arena. Under tiden kommer Scandinavium stå kvar.

– Beslutet är viktigt för göteborgarnas framtida möjligheter att delta i olika evenemang samt att nyttja bad och idrottsplatser i stadens centrala delar, säger Daniel Bernmar (V).

”Måste godkännas av länsstyrelsen”

Men alla är inte lika positiva till det nya förslaget. Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte skrivit under överenskommelsen. Elisabet Lann (KD) beskriver förslaget som diffust och abstrakt och ett sätt att köpa sig mer tid.

– Det som är positivt är att man inte går vidare med det gamla förslaget att riva Scandinavium, men detta gör att man köper sig över ett års utredningstid och länsstyrelsen måste godkänna en eventuell rivning av Valhallabadet.

Hon menar att KD:s primära fokus är att idrotten i Göteborg inte ska påverkas.

– Vi vill absolut inte se långa driftstopp för idrotten i Valhalla sporthallar. Simidrotten riskerar att påverkas under flera år vilket också ger effekt på simkunnigheten hos barn, säger hon.

Har fört dialoger med klubbar

Liberalerna menar att man har fört dialoger med idrottsklubbarna som använder de berörda hallarna.

– Vi har lyssnat till Frölunda HC och andra som nyttjar arenan för sina verksamheter. Vi hoppas kunna bygga ny arena, idrottshallar och bad utan någon lång stängning. Sen hänger det på att badet kommer till norr om Valhallagatan, säger Axel Darvik (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.