Hör elever i åttan på Stenbocksskolan om distansundervisningen. Foto: SVT

Högstadieelever i Ulricehamn får distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för smittspridning ska sjuor och åttor på Stenbocksskolan i Ulricehamn plugga hemma varannan vecka. Tanken är att ta bort trängseln på skolan.

– Vi har ett arbetsmiljöansvar för elever och personal, säger rektor Fredrik Håkansson.

Det är måndag på Stenbockskolan i Ulricehamn. I korridorer går nior och åttor, men inga sjuor. De studerar hemma.

Ett argument till att inte stänga grundskolor har varit att föräldrar då kan behöva vara hemma, vilket till exempel skulle påverka personalförsörjningen i vården. Men rektor Fredrik Håkansson tror inte att det kommer bli så för eleverna på Stenbocksskolan.

Coronaviruset i Västsverige

– Detta är en högstadieskola. Jag tror att det är få vårdnadstagare som kommer att behöva att vara hemma. De elever som går i särskilda undervisningsgrupper och dylikt kommer vi att ha på plats som vanligt i skolan.

Utmaning för skolorna

Enligt Skolverket finns det fem situationer då en skola kan stängas helt eller delvis på grund av coronaviruset. Det handlar bland annat om att en stor del av personalen är frånvarande, efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning. Däremot finns inte det skäl som Stenbockskolan anger med på listan.

Maria Olausson. Foto: Skolverket

– Om man vill bedriva distansundervisning är det viktigt att man gör det utifrån någon av de grunderna man får göra det. Det är viktigt att barnen är i skolan den tid de har rätt till. Sedan förstår vi att det är en utmaning för skolorna, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket.

”Extraordinära tider”

Men rektor Fredrik Håkansson ser det inte som om de stängt ner skolan.

– Eleverna har sin undervisning. Det är extraordinära tider just nu. Det är tiden som får utvisa om man tagit ett bra beslut.

Hör elever i åttan på Stenbocksskolan om vad de tänker kring distansundervisningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet