Mannen, som är i 50-årsåldern, ska ha varit anställd på Erikshjälpen vid tillfället, och åklagaren Hampus Sabel yrkar nu i första hand på att mannen döms för stöld. Foto: Polisen

Här stjäl han biståndsbössan

Uppdaterad
Publicerad

På övervakningsbilderna ser man mannen lossa insamlingsbössan på Erikshjälpen i Skövde, stoppa den under jackan och gå iväg. Nu åtalas han för stöld.

Händelsen inträffade den 17 augusti på biståndsorganisationen Erikshjälpen i Skövde, och i klippet ovan ser man hur mannen lossar den fastkedjade bössan för att sedan stoppa den under jackan och gå iväg. Mannen är i 50-årsåldern och åklagaren Hampus Sabel yrkar i första hand på att mannen döms för stöld.

– Bevisläget är ganska bra, särskilt med övervakningsfilmen som styrker att han stjäl bössan, då han stoppar den under jackan, säger Hampus Sabel.

Medger själv att han tagit bössan

Mannen ska ha medgett själv i förhör att han tagit bössan, men att han inte tagit den för egen vinning, utan för att laga den mekanism som bössan var fastsatt i.

– Han uppger själv att han tagit bössan, men för att laga den, inte för att stjäla den, säger Hampus Sabel.

Var bössan tagit vägen vet han däremot inte. I polisförhör säger den misstänkte mannen att han lämnat den på en bänk, och sedan inte sett den.

Han säger vidare i förhör att han var medveten om övervakningskamerorna och att det skulle vara ett argument till att han inte stulit bössan.

Hur mycket pengar det fanns i bössan är oklart, då bössan inte återfunnits. Den åtalade mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.