Se hur 11-årige Osborn reagerar när han får prova ett högfrekvent ljud som har samma frekvens som ljudskrämmorna. Ljudet som spelas upp i vår redigering är alltså inte samma ljud, utan ett ljud som också ligger på 17 kHz. Foto: SVT

Här testar Osborn ljudet som ska skrämma bort unga

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om ett störande högfrekvent ljud, som bara personer under 25 år kan uppfatta. Vi lät 11-årige Osborn, som gör sin prao på SVT, att testa ett liknande ljud med samma frekvens som ljudskrämmorna har. Ett ljud vars syfte är att skrämma bort ungdomsgäng och förhindra vandalisering.

11-årige Osborn får prova ett högfrekvent ljud som har samma frekvens som ljudskrämmorna som satts upp i olika områden i Göteborg. Ljudet som spelas upp i vår redigering är alltså inte samma ljud, men ett ljud som också ligger på 17 kHz.

Ett liknande ljud

Orsaken till att vi spelar upp ett liknande ljud är för att det inte gick att spela in ljudskrämmans autentiska ljud på plats när SVT Nyheter Väst var där under tisdagen. Deras ljud är tidsstyrda och går igång endast under kvällstid.

I klippet ovan kan ni se Osborns reaktion på ett ljud som ligger på samma frekvens som ljudskrämmans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.