Ordföranden oroade sig för tekniken. Se hur testet fungerade. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här testar kommunfullmäktige i Borås videomöte

Uppdaterad
Publicerad

De flesta stolarna i fullmäktige står tomma. Längst fram sitter blott ett fåtal politiker och tjänstemän. På grund av corona testar Borås om det funkar att ha fullmäktige på distans.
– Jag vill hälsa er välkomna till detta unika tillfälle, säger kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S).

I vanliga fall är de 73 ledamöter. Med ersättare innehåller fullmäktigeförsamlingen totalt 113 personer. Den här dagen sitter majoriteten av politikerna inte i salen utan på annat håll på videolänk från surfplattor. Carl Morberg är kommunsekreterare och har arbetat intensivt inför den här dagen.

– Det är många som är ovana. Vi är ovana. Det är mycket ljud och bild som ska till, säger han.

Hörlurar, appar och instruktionsfilmer har skickats ut till politikerna. På onsdagen hölls ett test. 90 politiker anslöt digitalt. Och några barnsjukdomar upptäcktes som ett visst eko, eftersläpning av bild och att någon inte laddat surfplattan tillräckligt.

Tror på distansmöten

Carl Morberg.

Carl Morberg ser dock en ljus framtid för distansmöten.

– Jag tror att detta kommer att bli vardag i framtiden. Att vi kan ha fler digitala möten, säger han.

Kommunallagen tillåter ledamöter att delta på fullmäktige på distans. Men det ska då ske genom ljud- och bildöverföring i realtid och att samtliga deltagare då kan se och höra varandra och delta på lika villkor.

Hälften ska vara på plats

Under det test som Borås stad genomfört så satt de flesta politiker på annat håll. Så kommer det inte att bli på fullmäktige den 29 april då tekniken är tänkt att användas skarpt för första gången.

– För att vara beslutsmässiga så måste hälften av ledamöterna vara på plats. På fullmäktige kommer vi ha därför att ha 37 ledamöter i salen för att kunna fatta beslut om det är så att tekniken inte är med oss, säger kommunsekreterare Carl Morberg.

Inför testet oroade sig kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) för tekniken. Se hur testet gick i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.