Här hemma hos en av de tre åtalade ska bomberna ha tillverkats. Foto: PolisenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här ska bomberna ha tillverkats

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som åtalas för bombdåden i Göteborg tillhör Nordiska motståndsrörelsen. Innan bombdåden hade männen krigstränat hos en ultranationalistisk rörelse i Ryssland. Bomberna tros sedan ha tillverkats hemma hos en av männen i Göteborg.

Under fredagen kom åtalet mot de tre männen som misstänks ligga bakom bombdåden i Göteborg utanför Syndikalistiskt forum och mot två flyktingboenden. Två av de åtalade har strax innan dåden enligt åklagaren krigstränat hos en ultranationalistisk rörelse i Ryssland.

– De har varit hos den ultranationalistiska ryska imperiska rörelsen. Det är en paramilitär styrka med tillgång till vapen och som bland annat deltar i striderna i Ukraina.

Enligt åklagaren kan det ha varit där männen har lärt sig att tillverka bomber. I en av de åtalades hem påträffades en arbetsbänk.

– Det är troligt, strax efter männen kom hem sattes planeringen inför de här dåden igång och man började tillverka bomberna.

Hemma hos en av männen i Göteborg där bomberna ska ha tillverkats. Foto: Polisen

Bomberna bestod av dynamit, tändhattar och tidtagarur. Vid första bomben, utanför syndikalisterna, var det bara en slump att ingen skadades eller dödades.

LÄS MER: Tre män åtalas för bombdåd

Vid andra dådet, vid ett flyktingboende i Frölunda, skadades en städare mycket allvarligt.

– Jag väljer att åtala för försök till mord i det fallet, personen fick livshotande skador och som minst var männen likgiltiga inför det.

Bomben som placerades vid boendet på Lilleby camping briserade aldrig. Det är också därför man har säkrat DNA-spår och kunnat se att den bomben var tillverkad på samma sätt som de två andra bomberna.

Den här dynamitladdningen låg i bomblådan som hittades vid Lilleby camping. Foto: Polisen

– Bevisläget är mycket gott, säger Mats Ljunqvist.

Alla tre männen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. NMR är enligt åklagaren indelade i olika nästen. Männen tillhör näste 2 och har inom nästet en egen kampgrupp.

– NMR är en nationalsocialistisk rörelse som med hjälp av revolution vill störta det nuvarande demokratiska statsskicket och införa en ny vad de kallar nordisk regering bestående av etniskt vita personer.

Här smygfotas de bombåtalade männen av polisen under ett möte. Foto: Polisen

Vilket hot utgör NMR mot samhället?

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt att personer placerar ut bomber på det här sättet. Men vi kan också se att de här männen har varit besvikna på NMR för att ledningen inte vill ta till lika mycket våld som de här personerna vill. Det verkar alltså som att männen har agerat på egen hand och inte direkt på uppdrag från organisationen, säger Mats Ljungqvist.

SVT Nyheter har tidigare talat med Per Öberg, talesperson för NMR. Han sa då att organisationen förbjuder sina medlemmar att begå våldsdåd.

– Samtidigt har vi förståelse för att enskilda individer agerar på olika sätt med tanke på hur samhällsutvecklingen ser ut.

LÄS MER: Ranstorp: Märkligt att det inte klassas som terror

När SVT pratar med Per Öberg i dag säger han att han nu väntar på rättegången.

– Man kan konstatera att åklagare inte kallar det här för terroristbrott, så de som skriker att vi är en terrororganisation kan sluta med det nu.

Om de fälls, kommer de att uteslutas ur NMR?

– Det vill jag inte spekulera i. I så fall får vi göra vår egen utredning, säger han.

Åklagaren säger att han kommer att yrka på mycket stränga fängelsestraff för de tre männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet