Följ med på historisk vandring vid det 100-åriga epidemisjukhuset! Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Svåra epidemier – inget nytt för Göteborg

Publicerad

Coronapandemin oroar och påverkar många jorden runt. Och tar du backen vid Linnéplatsen upp till Konstepidemin så finner du att i Göteborg är epidemier inget nytt. Följ med på historisk vandring vid det 100-åriga epidemisjukhuset.

Där Konstepidemin nu huserar vid Linnéplatsen i Göteborg har det funnits ett verksamt epidemisjukhus i runt 100 år, från 1868 till 1970-talet, tills infektionsavdelningen flyttade till Östra sjukhuset.

Tomas Ferm, konstnär med ateljé i Konstepidemin, har ett projekt på gång där han ska binda samman dagens konstepidemi med gårdagens epidemisjukhus. Och han ser många paralleller i dagens kamp mot coronaviruset.

Coronaviruset i Västsverige

– I många fall var det ju som i dag, medicin fanns inte till alla sjukdomar, då handlade det om att patienterna fick omvårdnad, ventilation och kanske en möjlighet att andas in ånga.

Lång historia av epidemier

Sen följde epidemier som tuberkulos, scharlakansfeber och hjärnhinneinflammation följt av polio i mitten av 50-talet.

– Det handlade om att sjukdomen fick ebba ut och så fick patienten lämna efter ett antal veckor, om man nu blev frisk.

Av allt detta ska nu Tomas Ferm göra konst.

– Det är tänkt att det ska bli som en operascen, husen ska ju ingå i utställningen, de ska bli fonden och sen ska konstnärer ge uttrycker för saker som har förekommit här, säger Tomas Ferm.

Innan konstprojektet får vi hålla tillgodo med Tomas Ferms historiska tillbakablick i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet