En judisk-ortodox familj kräver hemundervisning för sina barn av religiösa skäl. Något kommunen inte vill godkänna. Nu har ärendet fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.
Det är vanlig skoldag hemma hos den judisk-ortodoxa familjen Namdar i Göteborg. Barnen läser på en judisk online-skola via internet och får extraundervisning av olika privatlärare och av sin mamma Leah Namdar.
Så här har det gått till för alla elva barnen. För Alexander och Leah som också gått i judisk-ortodox skola är det självklart att göra likadant för sina barn.
– Runt om i världen finns det tusentals ortodoxa judar, och inte en enda av dom går till en vanlig skola. Utbildning är vår högsta prioritet men det måste ske tillsammans med vår religion.
Reglerna har skärpts
Familjen Namdar drev under ett tiotal år en judisk friskola, men skolan fick stängas när elevunderlaget inte räckte till. Och sedan dess har det pågått en dragkamp mellan familjen och Göteborgs stad om var barnen ska gå i skola
Förra året skärptes reglerna för hemundervisning och det krävs i dag synnerliga skäl för att frångå den vanliga skolplikten.
– Om vi ska ha en skola i Sverige som ska omfatta alla barn ska man vara försiktig med undantag, säger Anders Andersson, sektorschef i Majorna-Linné.
Förvaltningsdomstolen blir vägledande
Stadsdelsnämnden Majorna-Linné fick rätt i första instans förvaltningsrätten, men förlorade i den andra när Kammarrätten gav familjen rätt. Därför väljer nu stadsdelsnämnden att driva frågan vidare till högsta förvaltningsdomstolen som gett prövningstillstånd och vars beslut blir vägledande.
Leah Namdar är besviken på kommunens agerande och menar att de aldrig kommer kunna erbjuda koshermat, möjlighet för barnen att be flera gånger under skoltid, åtskild undervisning för flickor och dessutom är hon orolig för barnens säkerhet då barnen sticker ut och riskerar att mobbas. Om högsta förvaltningsdomstolen inte går på deras linje kommer familjen att flytta från Sverige.